Żymlok najgorszym daniem świata. Zaraz obok czerniny
Człowiek nie wampir i nie zawsze musi mu smakować wszystko, co ma w sobie krew, zwłaszcza odzwierzęcą. A taki jest przecież wciąż popularny na Śląsku żymlok. To potrawa o bardzo bogatym wnętrzu, w której "żyłach" płynie krew świni, a do tego jest bułka, podroby, cebula i trochę przypraw. No kto nie dałby się na ten przysmak skusić? Wielu ludzi i to nawet nie ze Śląska, czy z Polski, gdzie żymłok jest znany pod nazwą bułczanka, tylko z reszty świata. Dla wielu osób perspektywa zjedzenia czegoś, co napchane jest do wieprzowego jelita i ma konsystencję brei, którą łatwo sobie wyobrazić jako wnętrzności zwierzęcia, jest odpychająca.
Portal TasteAtlas, który zbiera opinie na temat różnych potraw z całego świata, właśnie przeżywa regres z powodu właśnie śląskiego żymloka. W różnych rankingach, od tych najbardziej lokalnych, do ogólnoświatowych, żymlok dumnie zajmuje co najmniej podium, a bardzo często pierwsze miejsce, ale... wśród tych najgorszych, najmniej smacznych dań świata. Oto pełny opis żymloka na tym portalu.
Żymlok to tradycyjna śląska kaszanka składająca się z mieszanki krwi wieprzowej, bułek, mielonych podrobów wieprzowych, cebuli, przypraw i przypraw nadziewanych do jelit. Mięso mielone gotuje się w bulionie mięsnym, a bułki moczy się w tym samym bulionie, a następnie łączy i dodaje do jelit.
Bułki po śląsku nazywane są żymłą, a po polsku bułką, stąd nazwa tej kiełbasy. Żymlok doprawia się zazwyczaj aromatycznymi przyprawami, takimi jak majeranek, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca. Choć wyglądem przypomina zwykłą kiełbasę, konsystencją przypomina kaszankę.
Tradycyjnie przygotowywano go po św. Marcinie, kiedy zabijano świnie, a następnie podawano go podczas różnych uroczystości. Nie tak popularna jak kiedyś, kiełbasa może być spożywana na ciepło lub schłodzona, zazwyczaj w towarzystwie karmelizowanej cebuli i kromek chleba.
Żymlok nisko oceniany, choć jest wspaniały
Powyższy opis nie brzmi mimo wszystko tak źle, ale dla wielu osób wspomniana perspektywa zjedzenia czegoś z krwią wieprzową od razu skreśla te danie na starcie. A szkoda, bo żymlok zyskał na tyle duże znaczenie w polskiej i śląskiej kuchni, że znalazł się na kilku listach produktów tradycyjnych, głównie na Górnym Śląsku [w Śląskiem i Opolskim], ale jest też na liście w województwie wielkopolskim pod hasłem "Bułczanka grodziska". Ponadto żymlok znalazł się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na Górnym Śląsku ubój świń, tzw. świniobicie, odbywało się przeważnie raz w roku w okresie jesienno-zimowym. Miało ono swój rytuał i specyficzną obyczajowość. W prawie każdej śląskiej rodzinie zarówno rolniczej, jak i robotniczej hodowano przynajmniej 1-2 świnie, a ponieważ żyło się biednie, oprócz mięsa wykorzystywano wszystkie podroby, krew i jelita do sporządzania różnych produktów. Nic nie mogło się zmarnować. Wyroby ze świniobicia, odpowiednio przechowywane, musiały wystarczyć na wyżywienie rodziny na długi czas. Jednym z takich wyrobów były i są żymloki. W literaturze spotyka się je również pod nazwą zemloki, zemlouki, a także bułczanka - czytamy na stronie gov.pl.
Czy Żymlok jest najgorszy na świecie? Zależy od rankingu
Portal TasteAtlas w połowie stycznia umieścił Żymlok na 1 miejscu wśród stu najgorszych dań świata. Jak to jednak z tym portalem bywa, żymlok długo miejsca tam nie zagrzał. Początkowo o palmę pierwszeństwa bił się z niemieckim Zungenwurst, ale też z czerniną - innym daniem, którego głównym składnikiem również jest krew. Z czasem żymlok zaczął lecieć w rankingu na łeb na szyję, czy też awansować w hierarchii najgorszych dań świata.
W innych rankingach, już bardziej lokalnych, żymlok nadal jest tym najmniej lubianym daniem, czy to w Europie, w Polsce czy nawet na Śląsku. To oczywiście nie oznacza, że żymloka nie lubią sami Ślązacy. TasteAtlas gromadzi bowiem oceny ludzi z całego świata, dlatego możemy być mimo wszystko ukontentowani tym, że żymlok - lubiany czy nie, zyskał naprawdę międzynarodową sławę.
Najgorzej oceniane dania w województwie śląskim GALERIA