7. Knysza - ocena 3.8
Ok, knysza z województwa śląskiego się nie wywodzi, ale ma za to wiele wspólnego z Górnym Śląskiem. konkretnie z Wrocławiem, gdzie pojawiły się w latach 90. XX wieku i od tamtej pory cieszą się coraz bardziej słabnącą popularnością. Powód jest dość oczywisty - polski rynek fast foodów podbijają kebaby, które są podobne do knyszy. Od kebaba różni się tym, że nie ma w środku mięsa opiekanego na ruszcie.
6. Moczka - ocena 3.3
Wywodząca się z Górnego Śląsk potrawa ma tak wiele różnych wersji, że raz jest traktowana jako deser, a raz jako przystawka. To słodka zupa, która składa się z piernika namoczonego w ciemnym piwie, wodzie lub bulionie, wraz z orzechami, takimi jak migdały, orzechy włoskie lub orzechy laskowe, oraz suszonymi owocami, takimi jak rodzynki, suszone śliwki, morele, figi, daktyle lub gruszki. Czasami dodaje się też ciemną czekoladę, masło i mąkę.
5. Makówki - ocena 3.3
Pod tą nazwą te tradycyjne danie wigilijne występuje właśnie na Śląsku. W innych regionach jest też znana jako "makiełki". Podstawowe składniki makówek, to:
- mak,
- bułki kanapkowe lub sucharki,
- mleko lub woda, miód lub cukier,
- bakalie, w tym suszone owoce [rodzynki].
4. Krupnioki śląskie - ocena 3.2
Śląski krupniok to kiełbasa robiona ze świńskich podrobów z kaszą jęczmienną lub gryczaną i dodatkiem świeżej krwi. Krupniok śląski jest czasem mylony z kaszanką. Różnią się tym, że śląski krupniok 85 procent składu ma z mięsa i podrobów. W przypadku kaszanki maksymalnie używa się 80 procent mięsa i podrobów. Reszta to zupełnie inne produkty.
3. Wodzionka - ocena 3.1
To jedno z najprostszych dań, na które składa się czerstwy chleb i gorąca woda z dodatkiem soli, pieprzu, startego czosnku, a w bogatszej wersji ze smalcem i skwarkami. Dawniej wykorzystywano też łój wołowy lub sadło. Wodzionka symbolizowała śląską skromność i oszczędność, bowiem byłą to zupa, która powstawała z czerstwego chleba, który nie mógł się zmarnować. Wodzionka znajduje się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
2. Szałot - ocena 3.0
To nic innego jak śląska sałatka ziemniaczana, która najczęściej gości na naszych stołach w czasie świąt - czy to wielkanocnych czy Bożego Narodzenia. Przyrządzana z pokrojonych w kostkę: ziemniaków ugotowanych w łupinach, jajek na twardo, ogórków kiszonych, cebuli oraz dodatków mięsnych jak np. solone filety śledziowe, kiełbasa, pokrojony a następnie wysmażony na patelni wędzony boczek i wędzona słonina. Naturalnie wersja bezmięsna jest jak najbardziej do przyjęcia i często właśnie taka ląduje na śląskich stołach.
1. Żymlok - ocena 2.4
Portal TasteAtlas w połowie stycznia umieścił Żymlok na 1 miejscu wśród stu najgorszych dań świata. Jak to jednak z tym portalem bywa, żymlok długo miejsca tam nie zagrzał. Początkowo o palmę pierwszeństwa bił się z niemieckim Zungenwurst, ale też z czerniną - innym daniem, którego głównym składnikiem również jest krew. Obecnie Żymlok dzierży palmę pierwszeństwa wśród dań regionalnych.
To potrawa o bardzo bogatym wnętrzu, w której "żyłach" płynie krew świni, a do tego jest bułka, podroby, cebula i trochę przypraw.