Nowe warzywo podbije Europę?
Unica i Granda La Palma to dwie hiszpańskie firmy, które właśnie podpisały porozumienie, dzięki któremu będą komercjalizować na rynek europejski zupełnie nowe warzywo o nazwie Zucchiolo. To warzywo, które zostało wyhodowane w Hiszpanii i jest krzyżówką cukinii i ogórka. Warzywo stworzyła grupa biotechnologiczna Beyond Seeds. Jak można przeczytać na stronie promującej nowe warzywo, należy ono do gatunku Cucurbita maxima, a jego korzenie mają sięgać produktów z Ameryki Południowej. Sama nazwa natomiast to oczywiste połączenie cukinii, którą w języku hiszpańskim pisze się zucchini i ogórka (po hiszpańsku cetriolo).
Najdziwniejsze owoce świata. Wyglądają jak z kosmosu GALERIA
Zuchiolo - co to za warzywo?
Nowe warzywo ma około 7-10 cm średnicy i waży 250 gramów. Ma lekko spłaszczony i okrągły kształt. Skórka jest jadalna a miąższ jest lekki chrupiący. W temperaturze pokojowej jest świeże nawet przez kilka tygodni. Zucchiolo odznacza się wysoką zawartością włókna pokarmowego oraz witaminami A, B i C. Zawiera wapń, żelazo, jod, magnez, fosfor, sód i potas. To warzywo jest opisywane jako uniwersalne. Można je jeść na surowo jak i ugotowane, upieczone czy usmażone. Co ważne, jest przystosowane do uprawy w warunkach szklarniowych i w klimacie śróziemnomorskim.
Polecany artykuł: