Spis treści
- Jak wygląda pieprznik trąbkowy?
- Pieprznik trąbkowy - występowanie
- Jak smakuje pieprznik trąbkowy? Zastosowanie kulinarne
- Z czym można pomylić pieprznika trąbkowego?
Pieprznik trąbkowy jest często pomijany podczas zbiorów ze względu na swój niepozorny wygląd. A szkoda, bo świetnie sprawdza się w kuchni. To daleki krewny kurki i choć nie jest tak popularny w Polsce, z pewnością zasługuje na uwagę.
Jak wygląda pieprznik trąbkowy?
Kapelusz pieprznika trąbkowego osiąga średnicę od 2 do 6 cm. Ma nieregularny, jakby lejkowaty kształt, który u starszych osobników przybiera formę trąbkowatą (stąd nazwa). Jego barwa jest żółtobrązowa lub szarobrązowa i ciemnieje podczas wilgotnej pogody. Powierzchnia kapelusza jest gładka, czasem zdarzają się drobne łuski. Listewki są dosyć grube. U młodych osobników mają kolor żółty, z czasem robią się żółtoszare lub białoszare, aż w końcu stają się pomarszczone i całkiem szare.
Trzon pieprznika trąbkowego osiąga wysokość od 4 do 8 cm. Ma nieregularny, walcowaty kształt i występują na nim fałdy. Trzon ma kolor szarożółty lub żółtawobrunatny, a młode osobniki są całkowicie żółte. Miąższ pieprznika jest cienki i włóknisty, ma żółtawoszarą barwę, łagodny smak i słabo wyczuwalny zapach.
Pieprznik trąbkowy - występowanie
Pieprznik trąbkowy zwykle występuje w gromadach. Owocniki rosną od lipca do listopada, ale częściej jesienią niż latem. Pieprzniki znajdziemy w lasach iglastych i liściastych, w miejscach wilgotnych i porośniętych mchem. Gatunek ten lubi gleby kwaśne i zawierające wapń. Najczęściej można go spotkać w górskich lasach pod świerkami, jodłami lub sosnami. Czasem rośnie też spróchniałych i omszonych pniach.
Jak smakuje pieprznik trąbkowy? Zastosowanie kulinarne
Pieprznik trąbkowy jest ceniony przez grzybiarzy z powodu swojego delikatnego, łagodnego smaku. Ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można go dusić, smażyć i marynować, a także suszyć. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do risotto, nadaje się również do przyrządzenia zupy grzybowej.
Z czym można pomylić pieprznika trąbkowego?
Pieprznika trąbkowego można pomylić z pieprznikiem żyłkowanym, który ma trzon złotożółty i szarobiałe listewki. Podobny jest także do pieprznika szarego, którego kapelusz i trzon ma czarnobrązową barwę. Czasem może dojść do pomyłki z rzadkim lejkowniczkiem pełnotrzonowym, znanym z szarobrązowego trzonu i błękitnoszarego kapelusza.
Na szczęście pomylenie pieprznika trąbkowego z którymkolwiek z wymienionych gatunków nie ma większego znaczenia, ponieważ wszystkie są jadalne.