Borowik amerykański, czyli złotak wysmukły opanował polskie lasy. Jak wygląda? Czy jest jadalny?

i

Autor: Shutterstock Borowiki amerykańskie są jadalne

Grzybobranie

Grzybiarze oszaleli na punkcie tego grzyba. Borowik amerykański jest pyszny i wszędzie go pełno

2024-08-25 19:54

Borowik amerykański pojawił się w Europie około 10 lat temu. Na stary kontynent przywędrował - jak sama nazwa wskazuje - z Ameryki Północnej. Do Polski trafił za pośrednictwem Litwy i z miejsca zrobił furorę wśród grzybiarzy. Niestety, tych zachwytów nie podzielają leśnicy, którzy obawiają się, że obcy wyprze nasze rodzime, szlachetne gatunki.

Spis treści

  1. Borowik amerykański, złotak wysmukły, złotoborowik wysmukły
  2. Jak wygląda złotoborowik wysmukły?
  3. Czy złotoborowik wysmukły jest jadalny?
  4. Gdzie rośnie złotoborowik wysmukły?
  5. Złotoborowik wysmukły może zagrozić borowikowi szlachetnemu

Borowik amerykański, złotak wysmukły, złotoborowik wysmukły

Borowik amerykański w polskich lasach pojawił się stosunkowo niedawno. Jakieś 11 lat temu trafił do Europy z północno-wschodnich terenów USA. Na starym kontynencie pojawił się wpierw na Litwie, a dalej opanował lasy wzdłuż wybrzeża Bałtyku.

Początkowo wśród grzybiarzy był znany właśnie jako borowik amerykański, z kolei oficjalnie nazywany był złotakiem wysmukłym. W 2021 roku Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów zadecydowała, że będzie nazywany złotoborowikiem wysmukłym (Aureoboletus projectellus).

Grzyby w województwie śląskim w sierpniu 2024

Jak wygląda złotoborowik wysmukły?

Złotoborowik wysmukły należy do rodziny borowikowatych. Kapelusz jest wypukły, u młodych osobników ma kolor ciemnobrązowy, ale z czasem jaśnieje i staje się jasnobrązowy. Skórka kapelusza jest sucha, gładka i matowa, z "falbanką" na krawędzi. Na jego spodzie znajdują się rurki koloru jaskrawożółtego lub żółtozielonego.

Najbardziej charakterystycznym elementem złotoborowika wysmukłego jest trzon. Jak sama nazwa wskazuje, jest długi i smukły, żółtawy i pokryty wyraźnymi, pionowymi bruzdami. Czasami grzybiarze mówią o nim "prążkowany", właśnie ze względu na charakterystyczne wyżłobienia.

Miąższ złotoborowika wysmukłego ma odcień różowawy i nie zmienia się pod wpływem utlenienia. Smak grzyba określany jest jako lekko kwaskowaty.

Tak wygląda złotoborowik wysmukły

i

Autor: Lasy Państwowe

Czy złotoborowik wysmukły jest jadalny?

Złotoborowik wysmukły jest grzybem jadalnym. Grzybiarze bardzo cenią sobie jego smak, choć nie jest tak wyrazisty, jak w przypadku szlachetnych gatunków. Dlatego borowik amerykański świetnie spełnia się jako dodatek do dań. Warto go zmieszać z innymi grzybami, by ulepszyć smak i uzyskać więcej farszu. Co ważne, grzyb ten nie zawiera zbyt dużo wody, dlatego świetnie nadaje się do suszenia. Można go też marynować, smażyć i gotować.

Gdzie rośnie złotoborowik wysmukły?

Borowik amerykański bardzo dobrze "wchodzi" z mikoryzę w sosną, dlatego najczęściej można go spotkać w nadbałtyckich borach. Jego obecność odnotowano również w województwach kujawsko-pomorskim, lubelskim, podlaskim, a nawet mazowieckim i świętokrzyskim. Brakuje go na południu kraju, ale jego zasięg stale się powiększa, więc być może wkrótce pojawi się w śląskich lasach.

Borowik amerykański owocnikuje obficiej, niż borowik szlachetny, a jako obcy gatunek nie jest atakowany przez rodzime robaki. To właśnie dlatego występuje w ogromnych skupiskach i mówi się o jego prawdziwym wysypie. Przez niektórych grzybiarzy nazywany jest nawet "grzybem dla leniwych", bo nie trzeba się specjalnie starać, żeby go znaleźć i wrócić do domu z pełnym koszykiem.

Złotoborowik wysmukły może zagrozić borowikowi szlachetnemu

Borowik amerykański jest w Polsce gatunkiem inwazyjnym. Leśnicy podejrzewają, że jego obecność w naszych lasach może zagrozić borowikowi szlachetnemu. Ale nie ma jeszcze wystarczającej liczby danych, by potwierdzić to założenie. Potrzebny jest czas. Niektórzy grzybiarze oszaleli na punkcie borowika amerykańskiego i cieszą się, że pojawił się w polskich lasach. Z kolei inni przestrzegają, że może wygryźć nasze, rodzime gatunki i dlatego lepiej go unikać.