Rolada z kluskami i modrą kapustą to regionalna potrawa kuchni śląskiej. O niepowtarzalnym smaku decyduje rodzaj zrolowanego mięsa oraz tego, co znajdziemy w środku. Mięso wołowe lub wieprzowe musi być dobrze rozbite, ale tak, aby dało się zrolować. Farsz to tajemnica każdej gospodyni i szefa kuchni. Z całą pewnością powinien się tam znaleźć ogórek, cebula i boczek wędzony lub kiełbasa. Proporcje, sposób mielenia lub szatkowania zależą od upodobania gości.
Ważne, aby pamiętać, że przed zrolowaniem mięso powinno być posmarowane musztardą i dobrze przyprawione solą i pieprzem. Nieodłącznym dodatkiem są kluski śląskie z dziurką, modro kapusta (czerwona kapusta) i oczywiście zawiesisty sos.
Właśnie w ten sposób przyrządzają to śląskie danie w najlepszych restauracjach województwa śląskiego od Tarnowskich Gór przez Katowice do Bielska-Białej i Cieszyna.
Najlepsze śląskie rolady z kluskami i modrą kapustą. Mieszkańcy wybrali miejsca
W galerii zdjęć poniżej sprawdzicie, gdzie warto wybrać się na najlepsze rolady z kluskami na Śląsku.
Listen on Spreaker.