Rolada z kluskami to esencja śląskiej kuchni
Rolada z kluskami i modrą kapustą to regionalna potrawa kuchni śląskiej. O niepowtarzalnym smaku decyduje rodzaj zrolowanego mięsa oraz tego, co znajdziemy w środku. Mięso wołowe lub wieprzowe musi być dobrze rozbite, ale tak, aby dało się zrolować. Farsz to tajemnica każdej gospodyni i szefa kuchni. Z całą pewnością powinien się tam znaleźć ogórek, cebula i boczek wędzony lub kiełbasa. Proporcje, sposób mielenia lub szatkowania zależą od upodobania gości. Są jednak innowacyjne pomysły, które dla niektórych są jak profanacja. Niektórzy dają do środka ser, paprykę, czosnek czy zwykłą szynkę. Tych ostatnich jednak w szanujących się śląskich restauracjach raczej nie spotkamy.
To, co najważniejsze w tym daniu to to, że przed zrolowaniem mięso powinno być posmarowane musztardą i dobrze przyprawione solą i pieprzem. Nieodłącznym dodatkiem są kluski śląskie z dziurką, modro kapusta (czerwona kapusta) i oczywiście zawiesisty sos.
Właśnie w ten sposób przyrządzają to śląskie danie w najlepszych restauracjach województwa śląskiego od Tarnowskich Gór przez Katowice do Bielska-Białej i Cieszyna. Jeśli gdziekolwiek znajdziecie to danie przyrządzone nawet ciut inaczej, to znaczy, że ktoś nie dotrzymał ram tradycji kuchni śląskiej i lepiej tam więcej nie wracać.
Najlepsze śląskie rolady z kluskami i modrą kapustą. Mieszkańcy wybrali miejsca
W regionie śląskim na szczęście profanacje zdarzają się rzadko, co nie znaczy, że wszędzie rolada z kluskami i modrą kapustą smakuje dobrze. Tu już wiele zależy od tego, jakie mięso przygotowano, a także sposób jego obróbki. No i kluski: ciężkie, bardzo mączne, nie podejdą nikomu. Powinny być lekkie.
W galerii zdjęć poniżej sprawdzicie, gdzie warto wybrać się na najlepsze rolady z kluskami na Śląsku.
Listen on Spreaker.