Dlatego w Sosnowcu w ramach projektu "Kierunek: Eko-Zagłębie" na facebooku utworzona została grupa foodsharingowa. Ma ona być przestrzenią do dzielenia się nadwyżkami jedzenia.
To nowa inicjatywa Fundacja Medeina, stworzona w ramach "Kierunek: EkoZagłębie". Foodsharing to idea, która do Polski przywędrowała z Niemiec. Oznacza dzielenie się żywnością. Niesie więc ze sobą kilka korzyści, zapobiega marnowaniu się jedzenia, a także wspiera osoby uboższe, bezdomne, głodne.
- Na przykład mamy jakąś imprezę urodzinową, wesele i jeśli zostanie nam jedzenie, możemy wrzucić posta na grupę fooodsharingową na facebooku. Osoba zainteresowana może się skontaktować i możemy wymienić się jedzeniem - powiedziała nam Natalia Habrajska z Fundacji Medeina w Sosnowcu.
Na sosnowieckiej grupie foodsharingowej możemy również dzielić się ubraniami, sprzętami, czy zabawkami.
W ramach projektu “Kierunek Eko-Zagłębie” planowana jest również wymiana ubrań, Kawiarenka Naprawcza w Sosnowcu oraz wycieczki do przedsiębiorstw upcyclingowych.