Kuchnia śląska na Boże Narodzenie
Śląsk manifestuje odmienność od reszty Polski głównie przez odmienną mowę, ale i specyficzną kuchnię w czasie największych uroczystości. W wigilię i święta Bożego Narodzenia na Śląsku podaje się takie świąteczne potrawy, o których gdzie indziej nawet nie słyszano. Moczka i makówki to najbardziej charakterystyczne dania, bez których prawdziwych świąt nie ma.
Gdy w całej Polsce przy wigilii każdy domownik stara się zjeść 12 dań, na Śląsku jest ich tylko 6, a w niektórych domach nawet tylko 5. Mało? O nie. Są tak pyszne i tak syte, że wystarcza wszystkim. Śląskie potrawy wigilijne są proste, ale niektóre wymagają sporo czasu i zachodu.
Potrawy wigilijne na Śląsku
Przepisy na śląskie potrawy wigilijne przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Składniki i sposób podania znane są od stuleci, a mimo to w każdym domu dania smakują nieco inaczej. Przyjezdni mogą być nieco zawiedzeni, bo na tradycyjnym śląskim stole wigilii Bożego Narodzenia nie znajdziemy barszczu z uszkami, zupy grzybowej, kapusty z grzybami, pierogów, śledzi i kompotu z suszu. Co w takim razie podaje się w Wigilię na Śląsku?
6 wigilijnych potraw na Śląsku
Zobacz przepisy w galerii zdjęciowej
Tradycyjne śląskie potrawy wigilijne
Ślązacy uwielbiają eksperymentować w kuchni. Ale nie wtedy, gdy zbliża się wigilia. Tradycja zobowiązuje. 6 obowiązkowych tradycyjnych śląskich potraw wigilijnych to podstawa śląskiej kuchni. Coraz częściej jednak na stołach na Śląsku możemy zobaczyć jednak liczne wariacje i odmiany dań.
Zamiast smażonego karpia możemy spotkać karasia lub suma.
W niektórych domach podaje się zupę z rybich głów.
Ciekawą propozycją jest gotowana modro kapusta z rodzynkami.