Epidemia pryszczycy na Węgrzech
W ubiegły piątek 7 marca Komisja Europejska poinformowała państwa członkowskie Unii Europejskiej o wystąpieniu ogniska pryszczycy na terenie Węgier. Ognisko choroby stwierdzone zostało w gospodarstwie utrzymującym 1418 sztuk bydła, zlokalizowanym na terytorium Węgier w komitacie Györ-Moson-Sopron graniczącym z okresami Komărno w kraju Nitrzańskim i Dunajskă Streda kraju Trnavskim w Republice Słowacji.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi zadecydował o zamknięciu terytorium Polski na przywóz wybranych towarów z Węgier oraz z części obszaru Słowacji. W związku z zagrożeniem rozprzestrzeniania się tej groźnej zakaźnej choroby zwołano posiedzenie Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego z udziałem Śląskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii, przedstawicieli służb, Inspektoratu Transportu Drogowego i Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Podczas posiedzenia omówiono planowane działania służb związane z zapobieganiem przenoszenia pryszczycy. Rozmowy dotyczyły m.in. wprowadzenia odkażania środków transportu zwierząt na głównych przejściach towarowych na granicach ze Słowacją oraz Czechami obejmujących drogi tranzytowe prowadzące do Polski bezpośrednio z obszarów objętych ograniczeniami.
Punkty kontroli w województwie śląskim
Policjanci prowadzą restrykcyjne kontrole transportów zwierząt. Kontrole prowadzone są we współpracy ze Strażą Graniczną, Krajową Administracją Skarbową i Inspekcją Transportu Drogowego, a także funkcjonariuszami Państwowej Straży Pożarnej i lekarzy weterynarii.
Przy granicy z Republiką Czeską i Słowacką utworzono punkty kontroli. Na terenie województwa śląskiego jest ich pięć. Znajdują się w czterech powiatach: cieszyńskim, wodzisławskim, raciborskim i żywieckim.
Kontrole prowadzone są na przejściach granicznych w:
- Cieszynie (S52)
- Chałupkach (DK78)
- Gorzyczkach (A1)
- Zwardoniu-Korbielowie (DW945)
- Zwardoniu-Lalikach (S2)
Punkty kontroli są całodobowe. Ich głównym zadaniem jest prowadzenie intensywnych obserwacji oraz kontrola pojazdów mogących przewozić materiały objęte zakazem.

Czym jest pryszczyca?
Pryszczyca to zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Chorobą zarazić się może bydło, świnie, owce oraz kozy. Jednymi z głównych objawów choroby są pojawiające się pęcherzyki i pęcherze występujące na w jamie gębowej, na wargach, języku, w okolicy otworów nosowych oraz na wymieniu, strzykach, w szparze międzyracicowej i na koronkach racic.
W Polsce ostatnie ognisko pryszczycy stwierdzono w 1971 roku. Ludzie też mogą się zarazić, jednak choroba nie zagraża ich życiu.
- Ludzie są wrażliwi na zakażenie, jednakże pryszczyca u ludzi nie jest śmiertelna i zwykle przebiega łagodnie. Ludzie zarażają się w wyniku bezpośredniego kontaktu z chorym zwierzęciem, jak również spożywając mięso, mleko i niepasteryzowane przetwory mleczne pochodzące od zakażonego zwierzęcia - czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii.