Musztarda jest nieodzownym dodatkiem do wielu dań. Najczęściej dodajemy ją do kiełbas, co powoduje, że jest niezwykle popularna wśród miłośników szybkich dań, takich jak hot dogi. Główny Inspektor Sanitarny wystosował ostrzeżenie publiczne do konsumentów i nakazał natychmiastowe wycofanie z obrotu handlowego dwóch partii musztardy ze względu na niewłaściwe oznakowanie. Nie chodzi tylko o naklejkę, ale o skutki zdrowotne, jakie może przynieść spożycie określonych partii musztardy.
Polecany artykuł:
Produkt wycofany ze sklepów z powodu alergenu
Firma McCormick Polska S.A. poinformowała organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej o wycofaniu partii produktu FRENCH'S CLASSIC YELLOW MUSTARD ze względu na brak informacji o składniku powodującym alergie: gorczycy.
Na niektórych produktach z obu partii naklejono etykietę innego produktu, który nie zawierał gorczycy w swoim składzie. Spożycie produktu przez osoby z alergią na gorczycę może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Szczegóły dotyczące produktu
Nazwa produktu: FRENCH'S CLASSIC YELLOW MUSTARD
Numery partii:
- M24130 – data minimalnej trwałości: 28/02/2026
- M24131 – data minimalnej trwałości: 01/03/2026
Producent: McCormick Polska S.A. Stefanowo ul. Malinowa 18/20, 05-552 Wólka Kosowska
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Działania podjęte przez firmę McCormick Polska S.A.:
- Przekazano informacje do odbiorców produktu z zaleceniem natychmiastowego usunięcia go z półek sklepowych.
- Przygotowano informację do wywieszenia w sklepach w celu poinformowania konsumentów o zaistniałej sytuacji i jej przyczynach.
- Uruchomiono infolinię dla konsumentów.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z podmiotem i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów
Osoby z alergią na gorczycę nie powinny spożywać wskazanych w komunikacie partii produktu.
Dlaczego gorczyca jest silnym alergenem?
Musztarda znajduje się na liście 14 głównych alergenów pokarmowych w Wielkiej Brytanii właśnie z powodu ziaren gorczycy. Oznacza to, że musi być wyróżniona na etykietach składników, na przykład pogrubiona.
Alergia na gorczycę jest wynikiem reakcji układu odpornościowego na białka występujące w gorczycy. Gdy osoba uczulona ponownie narażona jest na gorczycę, przeciwciała IgE wyzwalają uwolnienie histaminy i innych substancji chemicznych, które powodują wystąpienie objawów alergii.
Objawy alergii na gorczycę mogą być różnorodne i obejmować:
- Skórne reakcje: swędzenie, wysypki, pokrzywka, obrzęk skóry.
- Objawy układu oddechowego: kichanie, wodnista wydzielina z nosa, zatkany nos, kaszel, duszność.
- Objawy żołądkowo-jelitowe: bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka.
- Objawy ogólne: zmęczenie, osłabienie, złe samopoczucie.
Ciężkie reakcje alergiczne to: obrzęk gardła, duszność, wysypki skórne, problemy żołądkowo-jelitowe i reakcje anafilaktyczne są przykładami poważnych objawów, które mogą wystąpić u osób uczulonych na gorczycę. W przypadku takich objawów, konieczne jest natychmiastowe udzielenie pomocy medycznej.