Wiadomości

Chipsy są wycofywane z sklepów w całej Polsce. Jest ostrzeżenie GIS

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne przed spożywaniem chipsów. Aktualnie są one wycofywane ze sklepów, jednak wielu klientów już zdążyło je kupić. Przyczyną wydania ostrzeżenia jest awaria na linii produkcyjnej w zakładzie producenta chipsów i zanieczyszczenie olejem.

Bardzo prawdopodobne jest, że w wyniku awarii na linii produkcyjnej doszło do zanieczyszczenia wielu partii chipsów olejem termalnym. Olej ten może incydentalnie mieć kontakt z żywnością, jednak producent zdecydował się wycofać je ze sprzedaży we wszystkich sklepach w całej Polsce.

Numery partii chipsów wycofanych ze sprzedaży

Producent niezwłocznie usunął usterkę, która była przyczyną zanieczyszczenia, jednak część produktów została wyprodukowana i wprowadzona do obrotu zanim usterka została wykryta. Dlatego Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne przed spożywaniem chipsów wyprodukowanych przez firmę Intersnack Poland Sp. z o.o. w Radomiu. Wiadomo, że chipsy trafiły już do sprzedaży w sklepach i były kupowane przez klientów.

Chipsy wycofane ze sprzedaży

Sprawdź numery partii całego asortymentu w galerii zdjęciowej

Co wykrył GIS w chipsach?

Badania laboratoryjne produktów wyprodukowanych zanim wykryto usterkę wykazały podwyższony poziom węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz węglowodorów nasyconych olejów mineralnych (MOSH).

Węglowodory olejów mineralnych, a w szczególności MOAH, to substancje potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.

Czy chipsy są zdrowe?

Chipsy nie są produktem, który powinniśmy spożywać regularnie. Jeśli zależy Ci na zdrowiu, lepiej zastąp je zdrowszymi alternatywami. Cechuje je:

  • Wysoka zawartość tłuszczu: Chipsy są smażone w głębokim tłuszczu, co sprawia, że są bardzo kaloryczne i zawierają dużo tłuszczów nasyconych, które podwyższają poziom złego cholesterolu we krwi.
  • Duża ilość soli: Nadmiar soli w chipsach przyczynia się do podwyższenia ciśnienia tętniczego i zwiększa ryzyko chorób serca.
  • Mało składników odżywczych: Chipsy są ubogi w witaminy, minerały i błonnik. Dostarczają głównie "pustych kalorii", czyli energii bez wartości odżywczych.
  • Sztuczne dodatki: W wielu chipsach znajdują się wzmacniacze smaku, barwniki i konserwanty, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie.

To jest zdrowsze niż chipsy. Poznaj najsmaczniejsze ciasta świata

Zobacz zdjęcia z opisami

Listen on Spreaker.