Wiadomości

Chipsy są wycofywane z sklepów w całej Polsce. Jest ostrzeżenie GIS

2024-08-24 12:08

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne przed spożywaniem chipsów. Aktualnie są one wycofywane ze sklepów, jednak wielu klientów już zdążyło je kupić. Przyczyną wydania ostrzeżenia jest awaria na linii produkcyjnej w zakładzie producenta chipsów i zanieczyszczenie olejem.

Bardzo prawdopodobne jest, że w wyniku awarii na linii produkcyjnej doszło do zanieczyszczenia wielu partii chipsów olejem termalnym. Olej ten może incydentalnie mieć kontakt z żywnością, jednak producent zdecydował się wycofać je ze sprzedaży we wszystkich sklepach w całej Polsce.

Numery partii chipsów wycofanych ze sprzedaży

Producent niezwłocznie usunął usterkę, która była przyczyną zanieczyszczenia, jednak część produktów została wyprodukowana i wprowadzona do obrotu zanim usterka została wykryta. Dlatego Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne przed spożywaniem chipsów wyprodukowanych przez firmę Intersnack Poland Sp. z o.o. w Radomiu. Wiadomo, że chipsy trafiły już do sprzedaży w sklepach i były kupowane przez klientów.

Chipsy wycofane ze sprzedaży

Sprawdź numery partii całego asortymentu w galerii zdjęciowej

Co wykrył GIS w chipsach?

Badania laboratoryjne produktów wyprodukowanych zanim wykryto usterkę wykazały podwyższony poziom węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz węglowodorów nasyconych olejów mineralnych (MOSH).

Węglowodory olejów mineralnych, a w szczególności MOAH, to substancje potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.

Czy chipsy są zdrowe?

Chipsy nie są produktem, który powinniśmy spożywać regularnie. Jeśli zależy Ci na zdrowiu, lepiej zastąp je zdrowszymi alternatywami. Cechuje je:

  • Wysoka zawartość tłuszczu: Chipsy są smażone w głębokim tłuszczu, co sprawia, że są bardzo kaloryczne i zawierają dużo tłuszczów nasyconych, które podwyższają poziom złego cholesterolu we krwi.
  • Duża ilość soli: Nadmiar soli w chipsach przyczynia się do podwyższenia ciśnienia tętniczego i zwiększa ryzyko chorób serca.
  • Mało składników odżywczych: Chipsy są ubogi w witaminy, minerały i błonnik. Dostarczają głównie "pustych kalorii", czyli energii bez wartości odżywczych.
  • Sztuczne dodatki: W wielu chipsach znajdują się wzmacniacze smaku, barwniki i konserwanty, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie.

To jest zdrowsze niż chipsy. Poznaj najsmaczniejsze ciasta świata

Zobacz zdjęcia z opisami

Listen on Spreaker.