Dotychczasowy rekord Polski padł w 2019 roku podczas Pikniku z Jajem w Drawnie, gdzie udało się przygotować 123,7 kg szałotu. Jastrzębski Instytut Dziedzictwa i Dialogu - Łaźnia Moszczenica uznał, że go pobije. Do udziału w akcji zaprosił członkinie sześciu kół gospodyń wiejskich - Bzie, Szeroka, Ruptawa, Jastrzębie Górne, Borynia-Skrzeczkowice i Moszczenica.
4 czerwca podczas XVIII edycji Festiwalu Śląskie Smaki rozpoczęły się gorączkowe przygotowania do bicia rekordu. Przez kilka godzin panie gotowały, obierały i kroiły hurtowe ilości warzyw. Aby rekordowa sałatka mogła powstać, potrzebne było 21 kg marchewki, 20 kg pietruszki, 6 kg pora, 20 kg selera, 75 kg ziemniaków, 100 sztuk jajek, 15 puszek groszku i 3 duże wiadra ogórków kiszonych. Do tego kilka słoi majonezu, musztardy i przyprawy.Mieszanie odbywało się w dwóch metalowych kadziach na kółkach.
Finalnie w Jastrzębiu-Zdroju udało się przygotować 132, 8 kg szałotu i ustanowić nowy rekord Polski na największą sałatkę jarzynową. Po zważeniu i uzyskaniu oficjalnego certyfikatu z Biura Rekordów, sałatkę przełożono do słoiczków i rozdano uczestnikom imprezy.