10. edycja konkursu "Rudzkie Smaki"
Od 10 lat rudzki magistrat prowadzi konkurs "Rudzkie Smaki". Chętni wysyłają do urzędu przepisy, z których co miesiąc wybierany jest "smak miesiąca". Zwycięzca może liczyć na nagrodę w postaci gadżetów promocyjnych Rudy Śląskiej oraz publikację swojej receptury w kalendarzu kulinarnym.
Każdego miesiąca podajemy jakieś hasło, na przykład na styczeń szukaliśmy przekąsek karnawałowych, a na listopad czegoś rozgrzewającego. Zwykle w grudniu i przed Wielkanocą szukamy przepisów na świąteczny stół. Zależy nam najbardziej na przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, dawnych i prostych. Chcemy je zachować dla potomnych - tłumaczy Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Urzędu Miasta Ruda Śląska.
Zwycięskie przepisy trafiają w ręce uczniów klas gastronomicznych Zespołu Szkół nr 2 w Rudzie Śląskiej, którzy przygotowują wszystkie 12 zwycięskich potraw. Jak podkreśla Małyska, dzięki pomocy ambitnej młodzieży cały proces gotowania przebiega szybko i sprawnie. Potem jeszcze zatrudniona fotografka musi tylko zrobić zdjęcia gotowym daniom i voilà - kalendarz jest gotowy do druku.
To kalendarz ścienny o formacie A4, żeby mógł się zmieścić w kuchni. Na pierwszej stornie widnieje zdjęcie potrawy, a na dole jest kalendarium. Z drugiej strony jest podany przepis oraz autor przepisu. Na koniec roku kalendarium można odciąć i wtedy zostaje książeczka z przepisami - tłumaczy Małyska.
Kalendarz jest drukowany w 500 kopiach w wydawnictwie promocyjnym miasta. Egzemplarze trafiają do laureatów oraz uczestników konkursu, a także w ręce chętnych mieszkańców.