Kuchenne rewolucje w Świerklanach. Gdzie grzebie Gessler?
Stodoła to restauracja znajdująca się w Świerklanach przy ul. Żorskiej 33, tuż przy DW 932, czyli przy bardzo ruchliwej drodze, z której wielu kierowców zjeżdża, by spróbować tamtejszych przysmaków. Restauracja Stodoła funkcjonuje w obecnej lokalizacji od dwóch lat – wcześniej działała w Boguszowicach. Powód przeprowadzki? 3x"W". Większy lokal, który dawał większe możliwości i pozwalał na przyjęcie większej ilości gości. Choć w weekendy lokal cieszy się dużą popularnością, to właściciele nie są zadowoleni z ruchu w dni powszednie.
– Niedziele są u nas pełne, ale nie udaje się to rozłożyć na cały tydzień. Chcielibyśmy, żeby ludzie przychodzili tu nie tylko w weekendy. Przede wszystkim zależy nam na poprawie funkcjonowania lokalu – mówił Wojciech Drąg w rozmowie z lokalnym portalem rybnik.com.pl, jeszcze przed goszczeniem restauratorki.
Stąd też do lokalu zaproszono popularną restauratorkę Magdę Gessler, która postara się pomóc i zrobić prawdziwą rewolucję w Stodole w ramach programu "Kuchenne rewolucje". Stąd też niedziela 2 marca była ostatnim dniem, kiedy klienci mogli odwiedzić lokal.
Stodoła jest popularna, ale...
Słynna restauratorka znana jest z odważnych i radykalnych zmian – nie tylko w menu, ale także w wystroju, a nawet w samej nazwie lokalu. Jej metody bywają kontrowersyjne, ale jednocześnie skuteczne, co wielokrotnie udowodniła w programie „Kuchenne Rewolucje”.
– Bylibyśmy za tym, żeby pójść w kierunku góralskim, bo w naszym menu mamy dania inspirowane tym regionem – zapowiada właściciel restauracji w rozmowie z rybnik.com.pl.
Obecnie karta dań lokalu jest bardzo rozbudowana i oferuje szeroki wybór tradycyjnych dań, takich jak schab z oscypkiem, kwaśnica, żurek czy klasyczna rolada śląska. Sami goście wypowiadają się o daniach w superlatywach, szczególnie o burgerach, które również są serwowane w Stodole.
Choć klienci cenią sobie różnorodność, Magda Gessler może zasugerować jej uproszczenie i skoncentrowanie się na jednym, spójnym kierunku kulinarnym. Nie jest tajemnicą, że restauratorka często stawia na krótsze, ale bardziej dopracowane menu, które wyróżnia się wysoką jakością i niepowtarzalnym smakiem.

W Stodole pracuje dziesięcioosobowy zespół, który – jak zapewnił pan Wojciech – tworzy zgraną ekipę.
– Zintegrowani jesteśmy na pewno. Gdyby pojawiły się jakieś problemy, na pewno uda nam się je rozwiązać – dodaje właściciel.
Pomimo ekscytacji związanej z wizytą Magdy Gessler, Drąg podkreśla, że nie obawia się jej opinii, jak dodał - restauratorka przychodzi, żeby pomagać, a nie niszczyć.
Rewolucja trwa a o jej efektach przekonamy się zapewne za kilka tygodni.