Magda Gessler w Cieszynie

i

Autor: Magda Gessler FB screenshot

Gastronomia

Kuchenne rewolucje w Cieszynie. Magda Gessler wzięła na celownik restaurację EkoTradycja

2025-01-16 10:50

Nagrania do 30. sezonu Kuchennych Rewolucji ruszyły pełną parą już w drugiej połowie 2024 roku. Choć na razie nie wiadomo, do których konkretnie restauracji zawita słynna restauratorka, to na jaw wyszło, że Magda Gessler odwiedziła Cieszyn.

Jakie restauracje zobaczymy w 30. sezonie Kuchennych Rewolucji?

Wiosną 2025 roku na antenie stacji TVN zobaczymy już 30. sezon Kuchennych Rewolucji. Przypomnijmy, że program pod wodzą Magdy Gessler emitowany jest od marca 2010 roku i wciąż cieszy się dużą popularnością.

Choć przeważnie restauracje objęte kuchennymi rewolucjami, do samego końca pozostają owiane tajemnicą, to tym razem na jaw wyszło, że w programie udział weźmie cieszyńska restauracja "EkoTradycja", która na co dzień łączy ekologię z tradycją.

W EkoTradycji zachodzą duże zmiany i nie możemy się doczekać, aby się nimi z Wami podzielić! Bądźcie czujni. Nowy smak wjeżdża na stół - poinformował lokal w mediach społecznościowych.

Pomimo, że z komunikatu cieszyńskiej restauracji nie wynikało nic konkretnego, to informację o kuchennych rewolucjach podał portal "zwrot.cz". Magda Gessler odwiedziła Cieszyn 14 stycznia. Dzień później restauracja została zamknięta. Natomiast w czwartek, 16 grudnia restauratorkę i pracowników "EkoTradycji" będzie można spotkać w centrum miasta. Jak wynika z infomacji portalu "zwrot.cz" finałową kolację zaplanowano na piątek, 17 stycznia.

Jaką nazwę otrzyma cieszyńska restaurację? Informacja ta wyjdzie na jaw dopiero podczas uroczystego zakończenia kuchennych rewolucji.

Zobaczcie zdjęcia z kuchennych rewolucji w Tarnowskich Górach.

Jakie dania serwowała restauracja "EkoTradycja" w Cieszynie?

EkoTradycja określa się mianem pierwszej w regionie restauracji, łączącej ekologię z tradycją. Lokal pod tą nazwą funkcjonuje od 2015 roku. Jednak już wcześniej był chętnie odwiedzanym punktem gastronomicznym na mapie Cieszyna.

Do czasu kuchennych rewolucji w lokalu za "danie dnia" w tygodniu trzeba było zapłacić 25 zł, a weekendy 28 zł. Od poniedziałku do piątku serwowano tam między innymi karczek z ziemniakami i czerwoną kapustą, schabowy z ziemniakami i surówką czy placki ze szpinakiem.

Natomiast w stałej karcie można było znaleźć: pieczone żeberka za 43 zł, placki z blachy z wyrzoskami za 27 zł lub kwaśnóm śmietankóm za 21 zł. W menu znalazły się też: tradycyjna rolada wołowa z kluskami i modrą kapustą, ozory wołowe w sosie chrzanowym czy sum afrykański w migdałach.

Śląsk Radio ESKA Google News
Autor: