Kulinarny hit wraca do Rybnika. To tradycyjny śląski obiad w kebabowym cieście

Po kilku miesiącach przerwy do rybnickiego lokalu Sewcio Kebab&Pizza wraca kulinarna sensacja – hanys kebab. Tradycyjna rolada z kluskami i modrą kapustą zawinięta w kebabowy placek już w październiku będzie dostępna w dwa pierwsze weekendy. Pomysł, który powstał zupełnie przez przypadek, szybko zdobył serca fanów, a jego twórca, Seweryn „Sewcio” Dutka, zdradza kulisy powstania dania.

Hanys kebab

i

Autor: Sewcio Seweryn Dutka/ Materiały prasowe

Śląski kebab wraca do Rybnika. Nie zabraknie... gumiklyjz i rolady

Po kilkumiesięcznej przerwie w rybnickim lokalu Sewcio Kebab&Pizza ponownie będzie można spróbować hanys kebaba – nietypowego połączenia tradycyjnego śląskiego obiadu i kebabowego placka.

Hanys kebab to tradycyjny śląski obiad, czyli czyli rolada (oczywiście wołowa!), gumiklyjzy, czyli kluski i modro kapusta. Taki kebab waży prawie kilogram, w środku jest 250-300 gramów rolady – tłumaczy Seweryn w rozmowie z "ESKĄ". 

Danie szybko zdobyło popularność, choć nie zabrakło też krytycznych głosów. Niektórzy uznawali połączenie tradycji ze street foodem za profanację, inni ustawiali się w długich kolejkach, by spróbować tego kulinarnego eksperymentu.

Pomysł na hanys kebaba powstał… przez przypadek. Jak przyznał sam Seweryn „Sewcio” Dutka w rozmowie z ESKĄ: „Pomysł narodził się przypadkiem. Jednego dnia byłem w robocie i zgłodniałem, ale ileż można jeść kebaby? Stwierdziłem, że zamówię sobie śląski obiad. Dostawca przyjechał, otwieram pudełko i już mam jeść, gdy nagle widzę, jak moja pracownica zwija kebaba. No i tak patrzę na nią, patrzę na pudełko z obiadem i myślę: ‘A jakby to wszystko zwinąć do naleśnika?’ Długo się nie zastanawiałem. Poprosiłem pracownicę, żeby mi to zwinęła, nagrałem filmik i wrzuciłem do Internetu. Generalnie to miał być żarcik, ale film stał się hitem, ludzie w komentarzach pytali, kiedy wprowadzamy danie do oferty. To nas zachęciło, żeby serwować kebaba hanysa”.

Filmik trafił do mediów społecznościowych i szybko wywołał ogromne zainteresowanie. W niektóre weekendy hanys kebab sprzedawał się w ilości kilkuset sztuk, stając się prawdziwym hitem. Na stałe jednak nie trafił do menu, ponieważ w lokalu brakuje odpowiednich warunków do jego regularnego przygotowywania, a współpraca z restauracjami „Smaczny konsek” i „Pierogarnia u babci”, które wspierały jego produkcję, była ograniczona przez ich własne zobowiązania.

Kiedy hanys kebab będzie ponownie dostępny?

Teraz jednak popularne danie powraca. Będzie dostępne tylko w dwa pierwsze październikowe weekendy: 4-5 oraz 11-12 października 2025 roku. Z okazji ponownego pojawienia się kebabu na Facebooku powstało nawet dedykowane wydarzenie.

Chodzi o to, żebyśmy wiedzieli, na jaką ilość się przygotować. Byśmy wiedzieli, ile wstępnie rolad natrzaskać i klusek ukulać - wyjaśnia właściciel lokalu "Sewcio Kebab&Pizza".

Ranking najlepszych kebabów w Śląskiem. Sprawdź:

Warto przypomnieć, że hanys kebab został oceniony przez znanego youtubera, czyli... Książula. Influencer specjalnie dla niego przyjechał do Rybnika.

Jest to spore, no i smaczne. Fajnie, bo to mięso w tym kebabie jest dobre. Mięso jest soczyste, kluska jest sprężysta. Fajny jest ten sosik, dosyć delikatny. Czuć, że robi to ktoś, to się na tym zna - mówił o hanys kebabie na wideo zamieszczonym na YouTube, Książulo.

Śląsk Radio ESKA Google News