Popularna kanapka z panierowaną rybą zniknęła niespodziewanie z oferty McDonald's w Polsce w marcu 2020 roku. Sieć restauracji tłumaczyła to koniecznością zamknięcia lokali z powodu restrykcji pandemicznych i zmianą sposobu serwowania dań. Wiadomo, że przygotowanie burgera z rybą wymaga więcej uwagi i czasu więc jego nieobecność była podyktowana koniecznością przystosowania się do nowych realiów.
Dlaczego w Polsce nie ma Filet-O-Fish?
Gdy pandemia minęła, sieć zapewniała, że powrót Filet-O-Fish to tylko kwestia czasu. Minęły już cztery lata, a panierowanego fileta w Polsce jak nie było, tak nie ma. To zaskakujące, bo tuż za zachodnią granicą w Niemczech jest nadal do kupienia i cieszy się popularnością.
Poprosiliśmy o odpowiedź centralę McDonald's w Polsce.
Decyzję o wprowadzeniu lub wycofaniu poszczególnych pozycji w menu oparte są przede wszystkim na potrzebach gości restauracji oraz naszych globalnych i lokalnych doświadczeniach. Obecnie nie planujemy powrotu wspomnianego produktu do naszej oferty
- informuje biuro prasowe McDonald's Polska.
Nowości w McDonald's w Polsce
Na pocieszenie polski oddział McDonald's informuje, że stale wsłuchuje się w potrzeby swoich klientów i dostosowuje menu do ich zmieniających się oczekiwań. Stąd pojawiły się długo wyczekiwane nowości.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów cały czas rozszerzamy nasze menu, np. wprowadzając długo wyczekiwane propozycje bezmięsne – Veggie Burger oraz Veggie McWrap
- dodaje biuro prasowe McDonald's Polska.
Najpiękniejszy McDonald's w Polsce
Zobacz zdjęcia sweterkowej restauracji
Jaka ryba jest w Filet-O-Fish?
No, cóż. Jeśli ktoś ma ochotę zjeść Filet-O-Fish, czyli burgera z delikatnym filetem rybnym, rozpływającym się w ustach serem, kremowym sosem tatarskim i ekstra puszystą bułką powinien pojechać do Niemiec.
Wokół Filet-O-Fish narosło wiele mitów i legend, które poddawały w wątpliwość zawartość tej kanapki. Prawda wygląda jednak tak, że w burgerze znajduje się prawdziwa ryba. Początkowo był to dorsz atlantycki, jednak jego cena szybko rosła wraz z kurczeniem się łowisk. Na terenie Niemiec i USA w Filet-O-Fish znajdziemy więc mintaja alaskańskiego. To niedroga, ale smaczna ryba, za którą przepadają Amerykanie ze względu na cenę i wartości odżywcze. Mięso jest niskotłuszczowe i bogate w kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3 oraz witaminę B-12.
Polski oddział McDonald's tuż przed wycofaniem rybnego fileta z oferty informował, że do przyrządzania burgera używa czterech gatunków ryb z rodziny dorszowatych. W zależności od sezonu są to: łupacz, dorsz, mintaj lub miruna. A dla porównania w Australii i Nowej Zelandii znajdziemy tam morszczuka.
Tutaj zjemy najlepsze burgery
Zobacz ranking