Filet-O-Fish w restauracji McDonald's

i

Autor: McDonald's

Wiadomości

Kiedy powróci Filet-O-Fish w McDonald's w Polsce? Jest konkretna odpowiedź sieci

Burger z rybą Filet-O-Fish był sprzedawany w restauracjach McDonald's w Polsce jeszcze cztery lata temu. Niespodziewanie wycofano go z oferty, ku rozczarowaniu stałych klientów. Kiedy słynna kanapka z rybą wróci do Polski? Mamy odpowiedź z biura prasowego McDonald's Polska.

Popularna kanapka z panierowaną rybą zniknęła niespodziewanie z oferty McDonald's w Polsce w marcu 2020 roku. Sieć restauracji tłumaczyła to koniecznością zamknięcia lokali z powodu restrykcji pandemicznych i zmianą sposobu serwowania dań. Wiadomo, że przygotowanie burgera z rybą wymaga więcej uwagi i czasu więc jego nieobecność była podyktowana koniecznością przystosowania się do nowych realiów. 

Dlaczego w Polsce nie ma Filet-O-Fish?

Gdy pandemia minęła, sieć zapewniała, że powrót Filet-O-Fish to tylko kwestia czasu. Minęły już cztery lata, a panierowanego fileta w Polsce jak nie było, tak nie ma. To zaskakujące, bo tuż za zachodnią granicą w Niemczech jest nadal do kupienia i cieszy się popularnością. 

Poprosiliśmy o odpowiedź centralę McDonald's w Polsce.

Decyzję o wprowadzeniu lub wycofaniu poszczególnych pozycji w menu oparte są przede wszystkim na potrzebach gości restauracji oraz naszych globalnych i lokalnych doświadczeniach. Obecnie nie planujemy powrotu wspomnianego produktu do naszej oferty

- informuje biuro prasowe McDonald's Polska.

Nowości w McDonald's w Polsce

Na pocieszenie polski oddział McDonald's informuje, że stale wsłuchuje się w potrzeby swoich klientów i dostosowuje menu do ich zmieniających się oczekiwań. Stąd pojawiły się długo wyczekiwane nowości.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów cały czas rozszerzamy nasze menu, np. wprowadzając długo wyczekiwane propozycje bezmięsne – Veggie Burger oraz Veggie McWrap

- dodaje biuro prasowe McDonald's Polska.

Najpiękniejszy McDonald's w Polsce

Zobacz zdjęcia sweterkowej restauracji

Jaka ryba jest w Filet-O-Fish?

No, cóż. Jeśli ktoś ma ochotę zjeść Filet-O-Fish, czyli burgera z delikatnym filetem rybnym, rozpływającym się w ustach serem, kremowym sosem tatarskim i ekstra puszystą bułką powinien pojechać do Niemiec. 

Wokół Filet-O-Fish narosło wiele mitów i legend, które poddawały w wątpliwość zawartość tej kanapki. Prawda wygląda jednak tak, że w burgerze znajduje się prawdziwa ryba. Początkowo był to dorsz atlantycki, jednak jego cena szybko rosła wraz z kurczeniem się łowisk. Na terenie Niemiec i USA w Filet-O-Fish znajdziemy więc mintaja alaskańskiego. To niedroga, ale smaczna ryba, za którą przepadają Amerykanie ze względu na cenę i wartości odżywcze. Mięso jest niskotłuszczowe i bogate w kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3 oraz witaminę B-12.

Polski oddział McDonald's tuż przed wycofaniem rybnego fileta z oferty informował, że do przyrządzania burgera używa czterech gatunków ryb z rodziny dorszowatych. W zależności od sezonu są to: łupacz, dorsz, mintaj lub miruna. A dla porównania w Australii i Nowej Zelandii znajdziemy tam morszczuka.

Tutaj zjemy najlepsze burgery

Zobacz ranking