Kuchenne rewolucje w Tarnowskich Górach. Na celowniku "Art Smaku na Lewka"
Na początku lutego Urząd Miejski w Tarnowskich Górach poinformował, że do miasta zawitała Magda Gessler. Z początku wielką tajemnicą owiana była restauracja, w której przeprowadzano kuchenne rewolucje. W końcu po kilku dniach na jaw wyszło, że znana restauratorka odwiedziła lokal "Art Smaku na Lewka".
Restauracja po metamorfozie ponownie otwarta została w połowie lutego. Od tamtej pory nosi dość nietypową nazwę - "Bistro czy Kapusty?". W menu, jak sama nazwa wskazuje, można znaleźć kilka potraw, których głównym składnikiem jest właśnie kapusta.
Zobaczcie, jak zmienił się lokal po kuchennych rewolucjach.
Czy "Bistro czy Kapusty?" przeszło pomyślnie kuchenne rewolucje?
W czwartek, 16 maja na antenie TVN odbyła się premiera kuchennych rewolucji przeprowadzonych w tarnogórskim lokalu. Już na kilka dni przed emisją można było dowiedzieć się, dlaczego właściciel Sebastian otworzył restaurację "Art Smaku na Lewka".
43-letni właściciel z rozbrajającą szczerością przyznaje, że otwarcie restauracji Art-smaku to efekt kryzysu wieku średniego: „Jedni po "czterdziestce” kupują drogie auta, ja postanowiłem otworzyć restaurację” - czytamy w opisie odcinka.
Jak wypadła restauracja z Tarnowskich Gór w programie "Kuchenne Rewolucje"? Trzeba przyznać, że Magda Gessler nie szczędziła słów krytyki. Już od samego początku wizyty w lokalu podkreślała, że jedzenie podawane w lokalu jest "antysztuką kulinarną".
Magda Gessler zamówiła tatar wołowy siekany, żur śląski oraz sznycel wiedeński. Tatar według restauratorki był zbyt blady, żur śląski miał za dużo mąki, a sznycel odstawał od reszty dań.
Jak można ziemniaki robić blenderem? Z tego zrobił się kisiel. Czy Pani mąż zna się na gotowaniu? - kwitowała Magda Gessler
Restauratorka postanowiła sprawdzić czystość kuchni. Magda Gessler znalazła kilka uchybień - przyprawy nie były zapakowane, a piekarnik wymagał czyszczenia.
W międzyczasie pojawiły się problemy z pracownikami. Z restauracji odeszła jedna z ważniejszych kucharek. Na szczęście pożar udało się ugasić.
Magda Gessler jak co odcinek postanowiła zmienić wnętrze i image lokalu. W restauracji zaczęły dominować kwieciste motywy, a restauracja miała nazywać się "Trzy kapusty". Podczas kolacji finałowej podano jako przystawkę tatar, następnie rosół z kaczki, a jako danie główne kapustę nadziewaną bigosem z kotletem oraz modrą kapustę z piersią z kaczki.
Czy kuchenne rewolucje zakończyły się sukcesem? Magda Gessler ponownie odwiedziła restaurację cztery tygodnie później. Pomimo kilku uwag dotyczących smaku potraw, kuchenne rewolucje zakończyły się sukcesem.
Zobaczcie zdjęcia z emisji programu.