Władze Katowic przekonują, że miasto dla pszczół to bardzo przyjazne środowisko. Jest w nim cieplej, sezon jest dłuższy, jest więcej różnorodnych kwiatów – nie ma monokultury, roślinność jest pielęgnowana i podlewana. W mieście nie stosuje się pestycydów do ochrony roślin i nawozów sztucznych. Dlatego Katowice zdecydowały się na montaż uli na dachach obiektów miejskich. W ostatnich tygodniach zebrano pierwszą partię miodu, która jest już przebadana i trafiła do słoiczków.
– Miód z miejskich dachów jest już zapakowany w słoiczki. Jego nazwa w symboliczny sposób odnosi się do miejsca, w którym powstawał. Każdy ma szansę skosztować miodu z nutą Katowic, który wskazuje na ul na dachu NOSPR-u oraz Miodu z kroplą Katowic, który z kolei wskazuje na dachy Basenu Brynów i Basenu Biurowiec. Miód nie będzie sprzedawany, można go wygrać w konkursach organizowanych na portalach społecznościowych. Proszę bacznie obserwać miejskie profile na Facebooku - Katowice - oficjalny profil miasta oraz na Instagramie – katowice_press_office. –mówi Ewa Lipka, rzeczniczka Katowic.
- Miód zebrany z katowickich dachów jest wyśmienitej jakości. Polskie normy wymagają, aby tak zwana liczba diastazowa, która opisuje aktywność enzymatyczną miodu, wynosiła minimum 8. W dobrych miodach z rzepaku czy akacji osiąga ona poziom 10-15, w miodach lipowych i spadziowych dochodzi do 30. Jak podaje Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich Instytut Ogrodnictwa w Puławach, które przebadało miód z Katowic, liczba diastazowa tego miodu wynosi 34, co wskazuje na to, że jest to miód wyśmienitej jakości – mówi Łukasz Przybył, opiekun miejskich uli.
Przy okazji miasto Katowice serdecznie zaprasza na warsztaty pszczelarskie dla dzieci. Pierwsze warsztaty odbędą się 28 sierpnia 2020 r., w godzinach 15.00-16.30. Udział bezpłatny, zapisy: remigiusz@promarte.pl. Liczba miejsc ograniczona.
Tematyka warsztatów: Jak powstaje miód? Jak ważna jest rola zapylaczy w przyrodzie? Jak odróżnić pszczołę od osy? Jak możemy pomagać zapylaczom we własnych domach? Życie wewnątrz ula: robotnice, zbieraczki, karmicielki, woszczarki, czerw oraz młode pszczoły.
Do końca roku miasto Katowice swoim miodem zapełni 700 słoiczków.