Jedzenie mięsa to "Katastrofa na talerzu"? "Nieetyczna żywność" i debata na Śląsku, jak rozwiązać problem

2024-05-23 15:10

Czy jedzenie mięsa ma wpływ na nasze zdrowie i przyszłość? Czy należy ograniczyć jego ilość na naszych talerzach? Odpowiedzi poznamy podczas pokazu reportażu "Katastrofa na talerzu", którego autorzy przyjrzeli się naszym codziennym nawykom oraz całemu współczesnemu systemowi żywności.

Katastrofa na talerzu. Dlaczego wegetarianie są zdrowsi od mięsożerców?

i

Autor: Archiwum serwisu

W Mikołowie powstała inicjatywa "Mikołów Roślinnie Yeah"

Kilka tygodni temu w Mikołowie powstała inicjatywa oddolna "Mikołów Roślinnie Yeah", która ma na celu edukowanie w zakresie wegetarianizmu oraz uwrażliwianie i aktywizację społeczności lokalnej na tematy związane z kwestiami środowiska, zrównoważonego rozwoju i kuchni roślinnej. Jak twierdzą osoby odpowiedzialne za inicjatywę, chcą oni nieco "zweganizować" Mikołów i jego mieszkańców, a także działać na rzecz klimatu i dobrostanu zwierząt.

Mikołowska inicjatywa dołączyła do koalicji Future Food 4 Climat zrzeszającej podmioty, które aktywnie stoją na straży transformacji systemu żywności.

- Dołączyliśmy do koalicji Future Food 4 Climate i wraz z Green REV Institute 29 maja organizujemy mikołowską premierę reportażu "Katastrofa na talerzu" wraz z panelem dyskusyjnym i promocją kuchni roślinnej. Dyskusja zostanie zbudowana wokół koncepcji błękitno-zielonego miasta oraz proklimatycznej i roślinnej edukacji - czyli będziemy rozmawiać o weganizmie w każdym możliwym kontekście - przekazują członkowie inicjatywy Mikołów Roślinnie Yeah.

Pokaz reportażu "Katastrofa na talerzu"

Pokaz reportażu "Katastrofa na talerzu" odbędzie się 29 maja br. o godz. 17:30 w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Mikołowie (ul. Karola Miarki 5). Po pokazie odbędzie się panel dyskusyjny z udziałem gości i ekspertów oraz promocja kuchni roślinnej. Wydarzenie jest współorganizowane przez Green REV Institute, w ramach koalicji Future food 4 Climate i jest jednym z serii spotkań EVS Talks 2024.

Reportaż "Katastrofa na talerzu" z różnych perspektyw pokazuje współczesny system żywności. Jego autorzy przyjrzeli się temu, co ściągamy ze sklepowych półek i co trafia na nasze talerze. Poruszyli również globalny problem, jakim jest niezdrowa i nieetyczna żywność oraz koszty, jakie ponosimy, w związku z jej spożywaniem i produkcją - m.in. choroby cywilizacyjne, antybiotykooporność, ubóstwo żywnościowe, koszty klimatyczne. Film będzie z tłumaczeniem na Polski Język Migowy.

Po pokazie reportażu odbędzie się panel dyskusyjny z zaproszonymi gośćmi, a w tym z politykami, aktywistami i naukowcami, którzy będą rozmawiać o rozwiązaniach proklimatycznych na poziomie lokalnym i o transformacji systemu żywności. W dyskusji uwzględniona zostanie koncepcja błękitno-zielonego miasta oraz efekty projektu Mikołów dla klimatu, ze szczególnym uwzględnieniem modułu Błękitno-zielone Szkoły. Goście zapytani zostaną o pomysły jak zatrzymać postępujący kryzys klimatyczny, o znaczenie tego, co nakładamy na talerze oraz o rolę edukacji. Po dyskusji na uczestników czekać będzie wegański poczęstunek.

Zobaczcie w poniższej galerii, kto weźmie udział w panelu dyskusyjnym:

Pełen program wydarzenia:

  • 17:30-17:40 - Przywitanie gości, przedstawienie agendy spotkania oraz prelegentów
  • 17:40-8:15 - Pokaz reportażu „Katastrofa na talerzu”
  • 18:15-8:20 - Wprowadzenie i otwarcie dyskusji, moderacja: Dagmara Szastak
  • 18:20-19:05 - Dyskusja, prezentacja postulatów „Roślinnej Szkoły”
  • 19:05-19:15 - Sesja Q&A
  • 19:15-19:20 - Podsumowanie i zakończenie dyskusji, zaproszenie na poczęstunek
  • 19:20-19:50 - Swobodne rozmowy i networking przy poczęstunku

Wstęp na wydarzenie możliwy będzie z bezpłatną wejściówką dostępną do odbioru w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Mikołowie (rezerwacja: tel. 32 322 00 63, email: [email protected]).