GIS ostrzega: białka soi stwierdzono w mące z ciecierzycy
Główny Inspektorat Sanitarny w piątek, 6 października, ostrzega - w oficjalnym komunikacie - o stwierdzeniu białka soi w mące z ciecierzycy.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Mąka z ziarna ciecierzycy, 1 kg
- Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 25.02.2024
- Producent: Naturalnie zdrowe, Barbara Bućko, ul. Matejki 4, 05-420 Józefów
- Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego - czytamy w komunikacie.
Uważać powinni przede wszystkim osoby z alergią na białka soi. Spożycie może wywołać niepożądaną reakcję.
Firma poinformowała swoich odbiorców i rozpoczęła procedurę wycofywania z obrotu wskazanego produktu. Inspekcja sanitarna prowadzi obecnie dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.