Jesteś alergikiem? Uważaj na te produkty!
Ważna informacja dla kupujących boczek surowy wędzony marki Sokołów i parówki z szynki „Stówki”. W produktach zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi.
„Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną" - czytamy w komunikatach GIS z 2 i 3 października 2023 r.
Szczegóły dotyczące boczku:
- Produkt: Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g
- Numer partii: 32471S
- Data minimalnej trwałości: 02/10/2023
- Producent: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE
Szczegóły dotyczące parówek:
- Produkt: Parówki z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów
- Numer partii: C32541
- Data minimalnej trwałości: 06/10/2023
- Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001
„Zgodnie z wyjaśnieniami producenta soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń. W ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego" - czytamy w komunikacie dotyczącym boczku.
„Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi" - ta informacja dotyczy z kolei parówek.
Wszczęte zostały postępowanie administracyjne w celu wycofania produktów z rynku.
Źródło informacji i zdjęć: GIS.