Ostrzeżenie GIS. Dotyczy boczku jednej z marek. Jeden ze składników jest groźny dla alergików

i

Autor: GIS

Komunikat

UWAGA! W boczku i parówkach jednej z marek są groźne składniki. GIS wydał ostrzeżenie

2023-10-04 13:59

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem boczku, a także parówek jednej z marek ze względu na zawartość w nim białka soi, groźnego dla niektórych alergików. Na etykietach nie ma o tym informacji.

Jesteś alergikiem? Uważaj na te produkty!

Ważna informacja dla kupujących boczek surowy wędzony marki Sokołów i parówki z szynki „Stówki”. W produktach zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi.

Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną" - czytamy w komunikatach GIS z 2 i 3 października 2023 r. 

Szczegóły dotyczące boczku:

  • Produkt: Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g
  • Numer partii: 32471S
  • Data minimalnej trwałości: 02/10/2023
  • Producent: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE 

Szczegóły dotyczące parówek:

  • Produkt: Parówki z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów
  • Numer partii: C32541
  • Data minimalnej trwałości: 06/10/2023
  • Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001

Zgodnie z wyjaśnieniami producenta soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń. W ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego" - czytamy w komunikacie dotyczącym boczku.

„Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi" - ta informacja dotyczy z kolei parówek. 

Wszczęte zostały postępowanie administracyjne w celu wycofania produktów z rynku.

Źródło informacji i zdjęć: GIS.

Ostrzeżenie GIS. Dotyczy boczku jednej z marek. Jeden ze składników jest groźny dla alergików

i

Autor: GIS
Ostrzeżenie GIS. Dotyczy boczku jednej z marek. Jeden ze składników jest groźny dla alergików

i

Autor: GIS
Ostrzeżenie GIS przed parówkami jednej z marek

i

Autor: GIS/screen
Wiadomości ze Śląska

i

Autor: Archiwum Eski Link: https://www.eska.pl/slaskie/