Piekarnia Gryzmi podbiła Zabrze i TikToka
Piekarnia Gryzmi to rodzinny biznes, który od lat działa w Zabrzu. Obecnie jej właścicielem jest Jacek Wiarek, piekarz z wieloletnim doświadczeniem. W 2020 roku lokal przeszedł gruntowny remont. Od tego czasu klienci wchodzący do środka mogą na żywo pooglądać pracę piekarzy i poczuć magię piekarnictwa.
Aktualnie w mieście działają trzy punkty Gryzmi - piekarnia i sklep przy ul. Kaczej 2, punkt sprzedażowy przy ul. Powstańców Śląskich 4 oraz pracownia przy ul. Wolności 92A. Wszystkie cieszą się dużą popularnością wśród zabrzan i nie tylko. Gryzmi uwielbiają też internauci, którzy na TikToku mogą zobaczyć, jak wygląda praca piekarza od kuchni (i to dosłownie).
Zachęcony własnym sukcesem, Jacek Wiarek postanowił iść za ciosem i otworzyć kolejny lokal. Tym razem w Katowicach.
Kiedy otworzy się Gryzmi w Katowicach?
O otwarciu nowej resturacji napisał jako pierwszy portal horecatrends.pl. Gryzmi Imperio Katowice mieści się przy ul. Dworcowej 4, w budynku starego dworca, między Pasibusem a Taj. Oficjalne otwarcie zaplanowano na wtorek 23 lipca.
Lokal będzie połączeniem restauracji i piekarni. W menu śniadaniowym pojawią się propozycje na bazie chleba, a później będzie tam można spróbować żuru na zakwasie własnej roboty i przeróżnych dań lunchowych - pisze red. Katarzyna Gubała z portalu horecatrends.pl. W karcie znajdzie się również miejsce na cocktaile alkoholowe i w wersji virgin.
Podobnie jak w Zabrzu, w katowickim lokau również będzie można podejrzeć na żywo pracę piekarzy. Pracownicy będą wypiekać chleby, bułki, bagietki, drożdżówki, a także słynną pinsę - znak rozpoznawalny Gryzmi. Pinsa to rodzaj włoskiego pieczywa, które powstaje z mieszanki różnych mąk w procesie długiej fermentcji (do 72 godzin), dzięki czemu ciasto jest lekkostrawne, mniej kaloryczne, chrupiące i puszyste.