Gryzmi otworzy się w Katowicach. To będzie połączenie restauracji i piekarni

i

Autor: Gryzmi

Z Zabrza do Katowic. Słynna piekarnia otwiera się w samym sercu Śląska

Manufaktura Piekarniczna Gryzmi w Zabrzu cieszy się dużą popularnością wśród mieszkańców. To duża zasługa jej właściciela, Jacka Wiarka, który podbił serca internautów, pokazując na TikToku swoją pracę od kuchni. Zachęcony sukcesem zabrzańskiego biznesu, piekarz postanowił rozszerzyć działalność i otworzyć kolejny lokal. Padło na Katowice.

Piekarnia Gryzmi podbiła Zabrze i TikToka

Piekarnia Gryzmi to rodzinny biznes, który od lat działa w Zabrzu. Obecnie jej właścicielem jest Jacek Wiarek, piekarz z wieloletnim doświadczeniem. W 2020 roku lokal przeszedł gruntowny remont. Od tego czasu klienci wchodzący do środka mogą na żywo pooglądać pracę piekarzy i poczuć magię piekarnictwa.

Aktualnie w mieście działają trzy punkty Gryzmi - piekarnia i sklep przy ul. Kaczej 2, punkt sprzedażowy przy ul. Powstańców Śląskich 4 oraz pracownia przy ul. Wolności 92A. Wszystkie cieszą się dużą popularnością wśród zabrzan i nie tylko. Gryzmi uwielbiają też internauci, którzy na TikToku mogą zobaczyć, jak wygląda praca piekarza od kuchni (i to dosłownie). 

Zachęcony własnym sukcesem, Jacek Wiarek postanowił iść za ciosem i otworzyć kolejny lokal. Tym razem w Katowicach.

Kiedy otworzy się Gryzmi w Katowicach?

O otwarciu nowej resturacji napisał jako pierwszy portal horecatrends.pl. Gryzmi Imperio Katowice mieści się przy ul. Dworcowej 4, w budynku starego dworca, między Pasibusem a Taj. Oficjalne otwarcie zaplanowano na wtorek 23 lipca.

Lokal będzie połączeniem restauracji i piekarni. W menu śniadaniowym pojawią się propozycje na bazie chleba, a później będzie tam można spróbować żuru na zakwasie własnej roboty i przeróżnych dań lunchowych - pisze red. Katarzyna Gubała z portalu horecatrends.pl. W karcie znajdzie się również miejsce na cocktaile alkoholowe i w wersji virgin.

Podobnie jak w Zabrzu, w katowickim lokau również będzie można podejrzeć na żywo pracę piekarzy. Pracownicy będą wypiekać chleby, bułki, bagietki, drożdżówki, a także słynną pinsę - znak rozpoznawalny Gryzmi. Pinsa to rodzaj włoskiego pieczywa, które powstaje z mieszanki różnych mąk w procesie długiej fermentcji (do 72 godzin), dzięki czemu ciasto jest lekkostrawne, mniej kaloryczne, chrupiące i puszyste.