Spis treści
- Zatrucie grzybami: objawy i leczenie
- Najniebezpieczniejsze grzyby w Polsce. Lista
- Najbardziej trujące grzyby w Polsce. Trzeba na nie uważać
- Najczęstsze pomyłki grzybiarzy. Te gatunki wyglądają diabelsko podobnie!
- Jak rozpoznać trującego grzyba?
- Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
Grzybiarstwo w Polsce cieszy się ogromną popularnością. Niestety, nawet najwprawniejsi grzybiarze mogą się pomylić i zebrać do domu trujący okaz. A zatrucie grzybami to bardzo poważna sprawa. W niektórych przypadkach może się nawet zakończyć śmiercią.
Zatrucie grzybami: objawy i leczenie
Najczęściej występujące substancje toksyczne w grzybach to:
- amanityna
- gyromitryna
- orellanina
- muskaryna
- kwas ibotenowy
- muscymol
- kopryna
- psylocybina
- psylocyna
Toksyny w grzybach atakują wątrobę, prowadząc do jej niewydolności. W niektórych przypadkach może dojść do zespołu wątrobowo-nerkowego oraz niewydolności nerek. Najczęstsze objawy zatrucia to: nudności, wymioty, bóle brzucha i głowy, biegunka i podwyższona temperatura, a nawet halucynacje.
Co zrobić w sytuacji, gdy zatrujemy się grzybem? W pierwszej kolejności należy wywołać wymioty (np. pijąc szklankę ciepłej, słonej wody). Wymiociny lub resztki potrawy warto zabezpieczyć, by lekarzom było łatwiej zidentyfikować toksynę. Następnie należy udać się do szpitala. Leczenie polega na oczyszczeniu przewodu pokarmowego i żołądka. Pacjentom po zatruciu podaje się także węgiel aktywny, penicylinę i elektrolity.
Najniebezpieczniejsze grzyby w Polsce. Lista
Szacuje się, że w Polsce występuje 200-250 trujących gatunków grzybów. Wśród nich 35 może prowadzić do śmiertelnego zatrucia. Najczęściej spotykane trujące grzyby w Polsce to:
- lisówka pomarańczowa
- muchomor plamisty
- muchomor sromotnikowy
- Muchomor czerwony
- Muchomor jadowity
- Muchomor wiosenny
- Strzępiak ceglasty
- Piestrzenica kasztanowata
- Borowik szatański
- Borowik purpurowy
- Zasłonak rudy
- Maślanka wiązkowa
Najbardziej trujące grzyby w Polsce. Trzeba na nie uważać
Zobacz wykaz z fotografiami w galerii zdjęciowej
Najczęstsze pomyłki grzybiarzy. Te gatunki wyglądają diabelsko podobnie!
Istnieje kilka gatunków grzybów trujących, które są tak podobne do swoich jadalnych odpowiedników, że nawet wprani grzybiarze mają problem z ich rozróżnieniem.
Najczęstsze pomyłki podcza grzybobrania:
- jadalny Borowik szlachetny - trujący Borowik szatański,
- jadalna Czubajka kania - trujący Muchomor sromotnikowy, Muchomor jadowity, Muchomor wiosenny, Muchomor plamisty
- jadalna Opieńka miodowa - trująca Maślanka wiązkowa
- jadalna Pieczarka łąkowa - trujący Muchomor sromotnikowy, Muchomor jadowity, Muchomor wiosenny
- jadalny Borowik ceglastopory - trujący Borowik purpurowy, Borowik szatański
- jadalny Gołąbek zielonawy - trujący Muchomor sromotnikowy
- jadalna Gąska zielonka - trujący Muchomor sromotnikowy
- jadalna Pieczarka biaława - trujący Muchomor sromotnikowy
- jadalna Kurka - trująca Lisówka pomarańczowa
- jadalny Borowik szlachetny - trujący Goryczak żółciowy
Jak rozpoznać trującego grzyba?
Wśród grzybiarzy krąży wiele przekonań dotyczących tego, jak rozpoznać trującego grzyba. Niestety, niektóre mijają się z prawdą i mogą okazać się zgubne. Nie istnieją żadne niezawodne sposoby na rozpoznanie grzybów trujących.
Przede wszystkim należy podkreślić, że nie wszystkie trujące grzyby są niesmaczne, gorzkie lub mają nieprzyjemny zapach. Nie jest prawdą stwierdzenie, że grzyby trujące można rozpoznać po wyciekaniu mleczka lub zmianie barwy po uciśnięciu. Przykładowo śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma łagodny smak i zapach, nie ma mleczka i nie ciemnieje po ucisku.
Niektórzy grzybiarze wierzą, że gdy cebula lub srebrna łyżeczka ściemnieje podczas gotowania grzybów oznacza to, że grzyby są trujące. Ale to także nie jest prawda. Nie wolno się też kierować zasadą, że jeśli grzyba nadgryzły ślimaki to znaczy, że nadaje się do zjedzenia.
Dlatego, aby grzybobranie było bezpieczne, warto trzymać się kilku podstawowych zasad. Dzięki temu ograniczymy ryzyko groźnej pomyłki.
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
Cztery podstawowe zasady każdego grzybiarza to:
- nie zbierać grzybów, które nie są w pełni dojrzałe, bo w takim przypadku trudno rozpoznać prawidłowo ich gatunek
- nie zbierać grzybów, których nie potrafimy rozpoznać
- nie zbierać grzybów blaszkowych, jeśli nie mamy stuprocentowej pewności, że są jadalne - to wśród nich kryje się najwięcej grzybów trujących
- zabierać ze sobą na grzybobranie atlas grzybów