Najsmaczniejsza tradycja w woj. śląskim
Święto chleba odbyło się po raz pierwszy w 2010 roku w Strzebiniu, wsi sołeckiej położonej w gminie Koszęcin (pow. lubliniecki). Za jego organizację odpowiada Stowarzyszenie Rozwoju Strzebiń. Wydarzenie ma na celu ukazanie - szczególnie młodym ludziom - istoty symboliki chleba, która w dzisiejszych czasach jest nieco zapomniana.
Zwykle wydarzenie organizowane jest za Domem Kultury w Strzebiniu, ale od tej zasady zdarzają się wyjątki. Przykładowo w 2015 roku Święto Chleba odbyło się na boisku LKS Viktoria Strzebiń.
Od samego początku akcję wspiera Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz, który przed zgromadzoną publiczności prezentuje kulinarne show. Podczas czwartej edycji przygotował krupniok z grzankami i pastę tymiankową, cztery lata później zaprezentował, jak się robi pastę z gęsich wątróbek i zapiekanki.
Tradycje w województwie śląskim. Tak wygląda Święto Chleba w Strzebini
Święto Chleba w Strzebini łączy pokolenia przy pomocy pieczywa, tańca i muzyki
Święto Chleba wypełniają różnorodne atrakcje. Na scenie występują lokalni artyści z różnych dyscyplin. Czasem publiczność podziwia mażonetki, innym razem zespoły ludowe prezentują swoje umiejętności taneczno-muzyczne. Swoje "5 minut" na Święcie Chleba mieli także komicy z Kabaretu Kafliki, którzy w 2013 roku dali taki występ, że podobno niektórzy goście śmieją się do dzisiaj.
Jednym z najważniejszych punktów programu jest konkurs "Tradycyjny Chleb z Domowego Pieca". Poza tym ochotnicy rywalizują w innych dyscyplinach związanych z gotowaniem, takich jak kulanie nudli. Na zakończenie zawsze jest organizowana zabawa taneczna, która przy pomocy najpopularniejszych hitów łączy pokolenia na parkiecie.