Święto pączka 2024. 8 lutego Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek to zdecydowanie święto wszystkich smakoszy słodkości, a zwłaszcza tego jednego jedynego przysmaku, który 8 lutego będzie królował...pączka.
Jedni wolą polskie, tradycyjne - ze śmietaną, toffi czy czekoladą, inni - według przepisu zaczerpniętego z zagranicy. A wybór jest naprawdę ogromny!
Historia pączka, czyli jak to się zaczęło...
Pączki jedli już starożytni Rzymianie - były tłuste i wytrawne. Ciasto chlebowe formowano w kulki, nadziewano słoniną i smażono. Słodka, pierwotna wersja pączków to pomysł Arabów - smażone ciasto drożdżowe polewali miodem.
W Polsce ciasto najpierw także było nadziewane słoniną. Dziś trudno to sobie nawet wyobrazić. Pączki na słodko są przyrządzane od XVI wieku.
Donut czy bambolini? Takie pączki królują na świecie
A może nawet będąc na wakacjach jedliście legendarnego donuta z dziurką w środku w Stanach Zjednoczonych, bombolini nadziewanego kremem lub czekoladą w północnych Włoszech czy loukoumades otoczonego miodem w Grecji? Jeśli nie, warto się za takimi rozejrzeć albo - choć to nie to samo co zjeść w danym kraju - spróbować zrobić samemu.
Zobaczcie w naszej galerii, jakie PĄCZKI wiodą prym na świecie. A jutro, cóż...świętujcie! Wszak taki dzień zdarza się tylko raz w roku.