Przepis na idealne pączki od Kingi Paruzel
Tłusty Czwartek przypada 8 lutego. To będzie zdecydowanie jeden z najlepszych dni tego roku dla wszystkich smakoszy, zwłaszcza słodkości, wśród których na podium są pączki!
Jakie są Wasze ulubione? Ze śmietaną, czekoladą, toffi, karmelem, a może zwyczajne z marmoladą? Wolicie tradycyjne polskie, czy może te wypiekane na wzór z Wielkiej Brytanii (oponki) czy Stanów Zjednoczonych (donuty)?
Jest jeszcze chwila na zastanowienie się i wybranie do piekarni po te „naj". Tymczasem u nas PRZEPIS NA IDEALNE PĄCZKI, jakie robi KINGA PARUZEL, która podbiła serca widzów pierwszej edycji MasterChef'a, docierając do finału - swoim zaangażowaniem, pasją i uśmiechem. Przepis zainteresuje zwłaszcza dbających o linię, bo pączki są...FIT!
Składniki na kreple:
- mąka orkiszowa, typ 750 – 315 g
- olej kokosowy – 125 g
- świeże drożdże – 35 g
- jajka – 2 szt.
- cukier trzcinowy – 40 g
- mleczko kokosowe – 100 ml
- sól – szczypta
- powidła śliwkowe – 1 słoik
Składniki na lukier:
- krem kokosowy (część stała mleka kokosowego) – 1 puszka
- syrop klonowy – 2 łyżkilaska wanilii (ziarenka) – 1 szt. (opcjonalnie ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego)
Należy przygotować blachę, papier do pieczenia, stolnicę, wałek, lnianą ściereczkę lub ręcznik papierowy, gazę, sznurek, metalowy krążek do wycinania o średnicy ok. 8 cm, piekarnik rozgrzany do temperatury 50°C.
Przepis:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
W misce mieszamy drożdże z łyżką cukru trzcinowego, łyżką mąki i 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy i czekamy, aż drożdże zaczną pracować (około 10 minut).
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Do drugiej miski wsypujemy pozostałą mąkę i cukier, wlewamy pozostałe mleko, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn oraz jajka. Całość mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i lśniące. Po tym czasie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
KROK 3: WYCINAMY KRĄŻKI Z CIASTA
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy w nie pięścią, przekładamy na blat posypany mąką i ponownie wyrabiamy. Następnie wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą metalowego krążka wycinamy kółka. Na każde z nich kładziemy łyżeczkę powideł, sklejamy i formujemy kulkę.
KROK 4: GARUJEMY PĄCZKI
Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, aby garowały. Na dno piekarnika wstawiamy blaszkę z zagotowaną, parującą wodą, dzięki czemu pączki szybciej wyrosną. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY PARĘ DO GOTOWANIA PĄCZKÓW
Na dno garnka wlewamy ok. 5 cm wody. Na garnek kładziemy gazę lub lnianą ściereczkę i mocno obwiązujemy dookoła sznurkiem. Wierzch garnka przykrywamy metalową miską i włączamy palnik.
KROK 6: GOTUJEMY PĄCZKI NA PARZE
Wyjmujemy pączki z piekarnika i przekładamy je na garnek z gotującą się wodą. Przykrywamy metalową miską i parujemy pączki ok. 5 minut.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Do miski przekładamy krem kokosowy, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
Pączki przekładamy na talerz, smarujemy lukrem i ozdabiamy kolorowymi posypkami.
Źródła przepisu: Kuchnia Lidla - pączki Kingi Paruzel, Blog kulinarny Kingi Paruzel.
Poniżej WIDEO z dwoma przepisami na pączki: w wersji FIT Kingi Paruzel i w wersji TRADYCYJNEJ Pawła Małeckiego.