Najlepsze pączki na Tłusty Czwartek od KINGI PARUZEL

i

Autor: Michal Zebrowski/DDTVN/East News

Tłusty Czwartek 2024

Najlepsze pączki na Tłusty Czwartek od KINGI PARUZEL. Jak się robi domowe kreple? Zobacz WIDEO

2024-02-08 8:08

Pączki tradycyjne, angielskie, donuty? A może zależy Wam jednak na formie każdego dnia i macie niezły dylemat po co sięgnąć w Tłusty Czwartek, który w tym roku przypada 8 lutego? Mamy dla Was specjalny PRZEPIS NA KREPLE od KINGI PARUZEL. Nie dość, że nie można się im oprzeć, to jeszcze są FIT. Może spróbujecie?

Przepis na idealne pączki od Kingi Paruzel

Tłusty Czwartek przypada 8 lutego. To będzie zdecydowanie jeden z najlepszych dni tego roku dla wszystkich smakoszy, zwłaszcza słodkości, wśród których na podium są pączki!

Jakie są Wasze ulubione? Ze śmietaną, czekoladą, toffi, karmelem, a może zwyczajne z marmoladą? Wolicie tradycyjne polskie, czy może te wypiekane na wzór z Wielkiej Brytanii (oponki) czy Stanów Zjednoczonych (donuty)?

Jest jeszcze chwila na zastanowienie się i wybranie do piekarni po te „naj". Tymczasem u nas PRZEPIS NA IDEALNE PĄCZKI, jakie robi KINGA PARUZEL, która podbiła serca widzów pierwszej edycji MasterChef'a, docierając do finału - swoim zaangażowaniem, pasją i uśmiechem. Przepis zainteresuje zwłaszcza dbających o linię, bo pączki są...FIT! 

Składniki na kreple:

  • mąka orkiszowa, typ 750 – 315 g
  • olej kokosowy – 125 g
  • świeże drożdże – 35 g
  • jajka – 2 szt.
  • cukier trzcinowy – 40 g
  • mleczko kokosowe – 100 ml
  • sól – szczypta
  • powidła śliwkowe – 1 słoik

Składniki na lukier:

  • krem kokosowy (część stała mleka kokosowego) – 1 puszka
  • syrop klonowy – 2 łyżkilaska wanilii (ziarenka) – 1 szt. (opcjonalnie ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego)

Należy przygotować blachę, papier do pieczenia, stolnicę, wałek, lnianą ściereczkę lub ręcznik papierowy, gazę, sznurek, metalowy krążek do wycinania o średnicy ok. 8 cm, piekarnik rozgrzany do temperatury 50°C.

Przepis: 

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

W misce mieszamy drożdże z łyżką cukru trzcinowego, łyżką mąki i 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy i czekamy, aż drożdże zaczną pracować (około 10 minut).

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Do drugiej miski wsypujemy pozostałą mąkę i cukier, wlewamy pozostałe mleko, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn oraz jajka. Całość mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i lśniące. Po tym czasie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

KROK 3: WYCINAMY KRĄŻKI Z CIASTA

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy w nie pięścią, przekładamy na blat posypany mąką i ponownie wyrabiamy. Następnie wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą metalowego krążka wycinamy kółka. Na każde z nich kładziemy łyżeczkę powideł, sklejamy i formujemy kulkę.

KROK 4: GARUJEMY PĄCZKI

Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, aby garowały. Na dno piekarnika wstawiamy blaszkę z zagotowaną, parującą wodą, dzięki czemu pączki szybciej wyrosną. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY PARĘ DO GOTOWANIA PĄCZKÓW

Na dno garnka wlewamy ok. 5 cm wody. Na garnek kładziemy gazę lub lnianą ściereczkę i mocno obwiązujemy dookoła sznurkiem. Wierzch garnka przykrywamy metalową miską i włączamy palnik.

KROK 6: GOTUJEMY PĄCZKI NA PARZE

Wyjmujemy pączki z piekarnika i przekładamy je na garnek z gotującą się wodą. Przykrywamy metalową miską i parujemy pączki ok. 5 minut.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Do miski przekładamy krem kokosowy, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.

Pączki przekładamy na talerz, smarujemy lukrem i ozdabiamy kolorowymi posypkami.

Źródła przepisu: Kuchnia Lidla - pączki Kingi ParuzelBlog kulinarny Kingi Paruzel.

Poniżej WIDEO z dwoma przepisami na pączki: w wersji FIT Kingi Paruzel i w wersji TRADYCYJNEJ Pawła Małeckiego.