Pochodzi z północnych Włoch. Pączek nadziewany jest kremem, czekoladą lub owocami.
Źródło: wikipedia.pl
Rozwiń
Bunuelos
Takiego pączka jedzą mieszkańcy Ameryki Łacińskiej. Do ciasta dodawany jest anyż, podawane są z syropem.
Źródło: wikipedia.pl
Rozwiń
Churros
Tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański w formie długiego pręta o przekroju w kształcie gwiazdy. Często dodatkiem jest czekolada, w której moczy się pączki przed jedzeniem.
Źródło: wikipedia.pl
Rozwiń
Cruller
Smażone w głębokim tłuszczu ciasto popularne w Europie i niektórych częściach Ameryki Północnej. Pączki w kształcie obwarzanków, zwane popularnie oponkami, popularne w Nowym Orleanie.
Źródło: wikipedia.pl
Rozwiń
Donut
Kultowe, amerykańskie pączki z dziurką w środku, różnokolorowe, z dodatkami. W Polsce - wprawdzie nie oryginalne - ale często spotykane w sklepach i marketach.
Źródło: wikipedia.pl
Rozwiń
Lokma
Małe turecki pączki smażone na głębokim tłuszczu i nasączone syropem cukrowym lub miodowym.
Źródło: wikipedia.pl
Rozwiń
Loukoumades
Małe kulki maczane w syropie lub miodzie, popularne w Grecji i w Turcji.
Źródło: wikipedia.pl
Rozwiń
Sufganijot
Żydowskie pączki zjadane podczas święta światła, czyli Chanuki.
Źródło: wikipedia.pl
Rozwiń
Youtiao
Chińskie pączki, raczej słone niż słodkie. Smaży się je zazwyczaj na śniadanie.