Najgorsze dania z województwa śląskiego. Są nisko oceniane
Nie każde danie jest zupą pomidorową, żeby wszyscy je lubili. Choć gwoli prawdy, nawet pomidorową nie wszyscy lubią. Z kuchnią jest tak, że możemy znaleźć dania, które przypadają do gustu większości osób, które je spróbowały, ale są też takie dania, które uwielbiają - nazwijmy ich, wytrawni smakosze, tacy Makłowiczowie nieodkrytych smaków i amatorzy jedzenia wszelakiego. Najlepszym tego przykładem jest sushi. Japoński przysmak, choć coraz popularniejszy w Polsce, dzieli kulinarne społeczeństwo na tych, co uwielbiają i na tych, co nawet kijem tego by nie tknęli w obawie, że to się jeszcze rusza. I trudno nawet określić, czy dzielą się oni równo po połowie, czy jest przewaga tych na "nie".
Podobnie jest z kuchniami tradycyjnymi, głęboko zakorzenionymi w danych regionach. Ot w przypadku województwa śląskiego jest sporo dań, które przypadają do gustu wielu Ślązakom jak i turystom z całej Polski. Zawsze znajdziemy jednak dania, które je się głównie w jednym regionie, a ci spoza niego niekoniecznie chcą go spróbować, a gdy już to zrobią, to raczej bez większego zachwytu.
Wodzionka, moczka i knysza. Tych dań w Śląskiem świat nie lubi
Portal TasteAtlas w jednym miejscu kumuluje opinie na temat różnych dań z całego świata. Recenzentami są tylko i wyłącznie użytkownicy portalu, którzy jeżdżąc po całym świecie próbują różnych dań - czy to lokalnych, czy to znanych w wielu krajach. W tym drugim przypadku wiadomo, że takie frytki czy burgery zupełnie inaczej smakują w USA, Hiszpanii, Polsce czy w Japonii. Nie bez kozery można powiedzieć, że "ile krajów, tyle smaków", jak również "ilu ludzi, tyle opinii".
Kulinarne podróże odbywają się po całym świecie, a amatorzy dobrego jedzenia odwiedzają również województwo śląskie, gdzie próbują różnych, lokalnych i tradycyjnych dań. Swoimi wrażeniami dzielą się poprzez wspomniany portal, który w połowie stycznia opublikował listę siedmiu najgorszych dań z naszego regionu. Tu od razu trzeba zaznaczyć, że nie każde danie na liście ma swoje tradycje w województwie śląskim, choć z samym Górnym Śląskiem może mieć wiele wspólnego. Na liście znajdują się dania mocno wywodzące się z tradycji Śląska, jak i takie, które wniknęły w śląską kuchnię, choć te dania można znaleźć na talerzach w całej Polsce.
Najgorzej oceniane dania z województwa śląskiego. Co tam robi szałot?
Polecany artykuł: