Orzeszki, migdały i masło orzechowe w menu dzieci z GCZD
W zeszłym roku do szpitalnego menu na oddziale diabetologii Górnośląskiego Centrum Dziecka w Katowicach wprowadzono gorzką czekoladę. Teraz przyszła pora na orzeszki, migdały i wysokiej jakości masło orzechowe. Cieszy nie tylko kubki smakowe dzieci ale dobrze wpływa na poprawę ich stanu zdrowia.
Od ponad roku dzieci chore na cukrzycę typu 1 w GCZD otrzymują codziennie cztery kostki prawdziwej czekolady. W tym roku otrzymują kolejny rarytas- masło orzechowe.
Zero sztucznych barwników, soli, oleju palmowego oraz cukru. Masło orzechowe podawane dzieciom w katowickiej lecznicy jest wysokiej jakości. Jedno jest pewne daleko odbiega od tego popularnego, który można kupić w supermarkecie lub dyskoncie. Dzieci same decydują, kiedy im je podać. Mogą nim smarować kanapki lub spożywać jako dodatek do kefiru, maślanki albo jogurtu. Nie tylko jest smaczne i pożywne, ale ma też pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie naszych małych pacjentów- wyjaśnia Wojciech Gumułka, rzecznik GCZD w Katowicach.
Z badań lekarzy wynika, że u chorych na cukrzycę typu 2 włączenie do diety orzechów arachidowych czy też migdałów prowadzi do bardziej wyrównanego stężenia glukozy we krwi na czczo i po posiłku. Dodatkowo wprowadzanie tych produktów spożywczych do codziennego menu hamuje postęp miażdżycy, przez co przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo chroni przed rakiem czy też opóźnia starzenie komórek.