EkoTradycja przeszła kuchenną rewolucję

i

Autor: Ekotradycja FB

Kulinaria

Kuchenne rewolucje w Cieszynie dobiegły końca. Restauracja otrzymała nietypową nazwę

2025-01-20 19:00

Magda Gessler spędziła cztery dni w Cieszynie. Efektem jej odwiedzin jest kuchenna rewolucja restauracji EkoTradycja. Lokal, który reklamował się połączeniem ekologii z tradycji, zmienił nazwę. Efekt tej metamorfozy zobaczymy wiosną w 30. edycji programu pod wodzą znanej restauratorki.

Jak po kuchennych rewolucjach nazywa się restauracja EkoTradycja?

Przypomnijmy, że wiosną 2025 r. na antenie stacji TVN zobaczymy już 30. sezon Kuchennych Rewolucji.Program ten emitowany jest od marca 2010 roku i wciąż cieszy się dużą popularnością.

W nadchodzącym sezonie widzowie będą mieli okazję zobaczyć rewolucję pod okiem Magdy Gessler, którą przeprowadzoną w Cieszynie. Metamorfozie uległa restauracja "EkoTradycja". Kuchenna rewolucja, o której wcześniej pisaliśmy tutaj, rozpoczęła się we wtorek, 14 stycznia. Przemianę lokalu zakończono w piątek, 17 stycznia finałową kolacją.

Odtąd restauracja "EkoTradycja" zmieniła nazwę na "Śląski Cysorz". Trzeba przyznać, że nazwa jest nietypowa - słowo "cysorz" jest archaizmem i nie jest używane na co dzień. Skąd pomysł na taką zmianę? Tego dopiero dowiemy się w 400. odcinku programu.

Śląski Cysorz w Cieszynie - MENU

Trzeba przyznać, że po przeprowadzeniu kuchennych rewolucji, karta menu została okrojona. W głównej karcie pojawiły się m.in. żeberka pieczone w piwie, tradycyjna rolada wołowa, golonka pieczona w piwie, ogniste mięso z plackami ziemniaczanymi, żołądki gęsie w brandy oraz pierogi z farszem z kaczki.

Ponadto w menu nie mogło zabraknąć specjałów Magdy Gessler, są nimi: ołomuniecki twarożek na grzance, krem z pieczonej węgierskiej papryki, comber z jelenia z sosem demi-glace i plackami ziemniaczanymi oraz szarlotka ze śmietaną i musem śliwkowym.

Ceny w porównaniu z konkurencją nie są wygórowane. Za żeberka trzeba zapłacić 59 zł, rolada kosztuje 53 zł, natomiast golonka 65 zł. Podsumowując, zakres cenowy dań rozpoczyna się na 13 zł (ołomuniecki twarożek na grzance), a kończy na 89 zł (comber z jelenia).

Warto dodać, że restauracja nie zrezygnowała z menu tygodniowego. Od 20 do 26 stycznia w cieszyńskim lokalu możemy zamówić gulasz wieprzowy z knedlem, makaron ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi, ragout z marchewką i fasolką szparagową, rybę panierowaną z ziemniakami i surówką oraz wiele innych. Do każdego z dnia do wyboru jest też zupa. Za zestawy w tygodniu trzeba zapłacić 25 zł, natomiast w weekendy 30 zł.

Zobaczcie zdjęcia z kuchennych rewolucji w Tarnowskich Górach.

Od jak dawna funkcjonuje restauracja EkoTradycja w Cieszynie?

EkoTradycja określała się mianem pierwszej w regionie restauracji, łączącej ekologię z tradycją. Lokal pod tą nazwą funkcjonował od 2015 roku. Jednak już wcześniej był chętnie odwiedzanym punktem gastronomicznym na mapie Cieszyna.

Do czasu kuchennych rewolucji w lokalu za "danie dnia" w tygodniu trzeba było zapłacić 25 zł, a weekendy 28 zł. Od poniedziałku do piątku serwowano tam między innymi karczek z ziemniakami i czerwoną kapustą, schabowy z ziemniakami i surówką czy placki ze szpinakiem.

Natomiast w stałej karcie można było znaleźć: pieczone żeberka za 43 zł, placki z blachy z wyrzoskami za 27 zł lub kwaśnóm śmietankóm za 21 zł. W menu znalazły się też: tradycyjna rolada wołowa z kluskami i modrą kapustą, ozory wołowe w sosie chrzanowym czy sum afrykański w migdałach.

Śląsk Radio ESKA Google News
Autor: