Henys kebab podbił serca smakoszy
Jest tylko jedno miejsce na mapie świata, gdzie roladę z kluskami i modrą kapustę serwuje się w lawaszu. To restauracja "Sewcio Kebab & Pizza" przy ul. Hetmańskiej 82 z Rybnika, którą prowadzi – jak sama nazwa wskazuje – Sewcio, czyli Seweryn Dutka. To w Rybniku powstać znana i lubiana. Sympatyczny restaurator zasłynął rolą przyjaciela bogacza w serialu "Pamiętniki z wakacji". Teraz znów jest na świeczniku, a to za sprawą kulinarnej innowacji, która podbiła serca smakoszy z całej Polski.
Hanys kebab to tradycyjny, śląski obiad zawinięty w kebabowy placek. To połączenie tradycji z nowoczesnością w najlepszym tego słowa znaczeniu. A przynajmniej tak uważają klienci, którzy co weekend ustawiają się w długich kolejkach przed drzwiami lokalu. "Byłem, skosztowałem i pochwaliłem", "Najlepszy śląski łobiod, pycha", "Pełen szacunek za odwagę, bo kto nie ryzykuje ten szampana nie pije" – piszą w Internecie.
W ostatnią sobotę jeszcze przed zamknięciem lokalu udało się sprzedać ponad 200 sztuk, które miały wystarczyć na dwa dni. Zaprzyjaźnione restauracje Smaczny Konsek i Pierogarnia u Babci musiały na szybko dorobić kolejne porcje mięsa i klusek, by było co serwować w niedzielę.

i

Recenzje kebaba hanysa. "Mistrzostwo świata"
W Internecie pojawiły się już pierwsze recenzje kebaba hanysa.
Za 48 zł dostajemy pełnoprawny śląski obiad, jakościowo jak z najlepszej restauracji. Jedyną różnicą jest to, że został on zawinięty w placek. Brzmi szalenie, ale w rzeczywistości okazało się świetnym połączeniem tradycji z nowoczesnym podejściem do jego formy podania – napisał Rybnicki Blogger Kulinarny.
Swoje trzy grosze wtrącił też Radosław Palacz: – Dużo ludzi mówiło, że to jest profanacja. Ja wam coś powiem. Profanacja byłaby wtedy, kiedy ten facet (..) wam to podał, bez waszej zgody. A nie ma profanacji, jak on sobie to wymyślił. Jest tutaj mnóstwo ludzi i wszystkim to smakuje. Ja wam mówię szczerze: pyszne. To jest mistrzostwo świata.
Kiedy hanys kebab będzie dostępny?
Wszystkich, którzy jeszcze nie spróbowali kebaba hanysa śpieszymy uspokoić – będzie ku temu okazja w najbliższy weekend. Danie będzie serwowane w sobotę 1 marca od godz. 11 do wyczerpania zapasów, a w niedzielę od godz. 14 do wyczerpania zapasów.
Szykujemy się na jeszcze większe oblężenie, staramy się na to przygotować w pełni, jak możemy. Planujemy przygotować około 600 porcji hanysów, mamy nadzieję, że to się wszystko uda – mówi Seweryn Dutka.
Mimo, że zainteresowanie jest ogromne, właściciel nie chce wprowadzać hanysa do stałej oferty, żeby "to się ludziom nie przejadło". Co więcej, hanys kebab będzie serwowany z wybrane weekendy. Kiedy nastąpi przerwa? Tego jeszcze nie wiadomo. Pewne jest natomiast, że najbardziej śląski z kebabów będzie regularnie wracał.
Najlepiej oceniane restauracje w województwie śląskim. Doceniają je obywatele całego świata