Wiadomości

Gastronomiczne serce Bytomia idzie pod młotek, Przetrwało pandemię COVID-19. "Przyszło nam ją prowadzić w bardzo ciężkich czasach"

2025-02-18 18:02

Przez blisko 11 lat miejsce to było gastronomicznym sercem Bytomia. Właściciele lokalu, pomimo wielu dobrych lat, postanowili zamknąć biznes. Mowa o restauracji Zelter, która częstowała gości kraftowymi burgerami, pysznymi bułeczkami bao i wytrawnymi bowlami. Co jest powodem decyzji o zamknięciu lokalu?

Do kiedy działa restauracja Zelter w Bytomiu?

Przy ulicy Strażackiej w 2014 roku otwarł się wyjątkowy lokal. Restaurację w centrum Bytomia postanowiło prowadzić młode małżeństwo - Arek i Iza Rajcowie. Lokal początkowo był skromny - mieściło się w nim zaledwie kilka stolików i skromny bar. Od samego początku serca gości podbił Hajer, czyli burger w czarnej bułce.

Przez lata lokal zaczął się rozrastać, a przy okazji w karcie menu pojawiały się coraz bardziej popularne pozycje. W ostatnim czasie furorę robiły bułeczki bao z kalafiorem i kurczakiem.

Niestety po długich blisko 11. latach właściciele lokalu postanowili zamknąć biznes.

Nie będzie już Zeltra jakiego znacie od blisko 11-tu lat... To ostatni miesiąc... 14-16.03 będzie pożegnalnym weekendem, a potem już będą „Pamiętniki ze Strażackiej”. Nie napiszemy, że kończymy przygodę, projekt, że to był test, bo to bzdury. To dekada ciężkiej pracy, marzeń, emocji. Serio Dlaczego zamykamy coś czemu poświęciliśmy ponad dekadę swojego życia? Powodów jest dużo, ale o kilku chcemy napisać - poinformowali w poście Arek i Iza Rajcowie.

Właściciele podkreślili, że 16 marca będzie ostatnim dniem, kiedy goście mogą odwiedzić Zeltra stacjonarnie. Natomiast 15 marca odbędzie się pożegnalna nasiadówka.

Zobaczcie zdjęcia z wnętrza "Zeltra"w galerii.

Dlaczego zamyka się Zelter w Bytomiu?

Jak wskazali w poście właściciele lokalu, powodów zamknięcia jest kilka. Głównym jest rodzina. Arek i Iza Rajcowie przyznali, że mają córkę „w wieku zeltra”, ale wychowywanie jest jest sporym wyzwaniem. Córka właścicieli zmaga się z Aspergerem i ADHD, w związku z czym wymaga zasad i terminowości i mnóstwa wolnego czasu. - Ucieka nam jej dzieciństwo, dojrzewanie, uśmiech, bliskość. Praca w pracy, praca w domu, praca na wakacjach… - tłumaczą.

Kolejnym powodem są trudne czasy do prowadzenia lokali gastronomiczna.

Otwieraliśmy się w "romantycznych" czasach dla gastronomii, a przyszło nam ją prowadzić w bardzo ciężkich. Czasem za ciężkich dla dwóch osób. W 2018 roku zdecydowaliśmy, że powiększamy Zeltra i to była najlepsza decyzja ever. W 2020 szykowaliśmy się do otwarcia Deli w marcu 2020, ale... zabrakło nam jednego dnia na odbiór sanepidu... Musieliśmy czekać 3 miesiące i otworzyliśmy 2.06.2020. Covid zrobił spustoszenia w naszych głowach i skarbonkach. 1,5 roku idiotycznej batalii o otwarcie, byt, zapewnienie pracy swoim ludziom. (...) Od 2022 roku niewiele się zmieniło, bo sytuacja makro- i mikroekonomiczna w branży nie napawała optymizmem: stałe podwyżki mediów, czynszów, płac, produktów - wyjaśniają w poście.

Co dalej z restauracją Zelter w Bytomiu?

Iza i Arek Rajcowie pomimo smutnych wieści zostali cień nadziei dla fanów lokalu. Restauracja ta będzie wciąż działała jako catering.

Marka zelter nierozerwalnie połączona z Bytomiem, nie znika. Nadal będziemy jako zelter katering, gdzie kończymy remontować dedykowany lokal przy ul Żołnierza Polskiego 15. Od ponad 9-ciu lat działamy w tym kanale. Jest on mocno rozwojowy i postawiliśmy właśnie na katering - podsumowali w poście.

Śląsk Radio ESKA Google News
Autor: