Lokal po dawnej restauracji Kryształowa przy ulicy Warszawskiej w Katowicach lata świetności ma za sobą. W ostatnich latach katowickie miejsce miało kilku właścicieli i ostatecznie żaden z nich nie zagościł na długo.
Historia lokalu przy ulicy Warszawskiej
Historia lokalu sięga do 1905 roku, kiedy w tym miejscu otwarto kawiarnie Liborius Otto. Następnie przez ponad sto lat zmieniali się właściciele i nazwy obiektu. W 2009 roku zamknięto lokal, ale już 2012 roku po zmianach Magdy Gessler miejsce przeżyło swój renesans. Największe zmiany zaszły we wnętrzu. Po rezygnacji z Gessler przyszła kolej na Marię Ożgę znaną z programu MasterChef. Pochodząca z Tarnowski Gór Ożga była w restauracji doradczynią, z kolei szefem kuchni był Adam Naziębło. Niestety po raz kolejny lokal został zamknięty, tym razem w 2016 roku.
Dopiero dwa lata później w miejscu działalność rozpoczęła restauracja Dzień i Noc. Szefem kuchni był Marcin Czubak znany z programu Top Chef. Nieszczęśliwie dla właścicieli dwa lata po otwarciu rozpoczęła się pandemia, przez którą wprowadzono obostrzenia. Lokal jednak podjął nierówną walkę i starał się dostosować do panującej sytuacji. Zmieniono menu i wprowadzono zamówienia online. Restauracja Dzień i Noc w Katowicach nie przynosiła sukcesów i zdecydowano przenieść się do lokalu w Sosnowcu.
Nowy start z nowym właścicielem
Teraz katowiccy urzędnicy informują, że lokal, w którym mieściła się restauracja Kryształowa będzie miał nowego właściciela. Najlepszą ofertę miała przygotować sieć restauracji Ferment Group. Jej właścicielem jest Daniel Pawełek, który w 2022 r. znalazł się na szczycie rankingu TOP 50 polskich restauratorów według magazynu Forbes i agencji FOR Solutions. Nowi właściciele nie zdradzają jeszcze planów dotyczących katowickiego lokalu.