Ceny cukru

i

Autor: pixabay.com

Pieniądze

Ceny cukru 2023: Nie tylko cukier szalenie drożeje. Dołączyło do niego... kakao!

2023-09-11 11:21

Cukier to jeden z najszybciej drożejących produktów w Polsce i na świecie. Zresztą ceny światowe cukru są najwyższe od 12 lat. Pod tym względem dorównuje mu inny produkt - kakao. W Polsce podrożało w ostatnim roku aż o 20 procent. I końca nie widać.

Cukier najdroższy od lat. Kakao również

Cukier na rynkach światowych mocno podrożał. Jak podaje biznes.interia.pl za funt białego surowca płaci się teraz około 26,5 amerykańskiego centa. To ciut taniej niż w kwietniu, kiedy cena wynosiła 27 centów. Tak drogi cukier po raz ostatni był w 2011 roku. Co jest powodem tak drastycznych podwyżek? Na cenę wpływają opóźnienia w zbiorach trzciny cukrowej w Tajlandii, Australii czy Ameryce Centralnej i Południowej. Dodatkowo wpływ mają niższe prognozy produkcji w Chinach, Unii Europejskiej, Indiach i Meksyku.

Obok cukru bardzo podrożało kakao. Za tonę tego surowca obecnie płaci się 3650 dolarów i to też jest najwyższa cena za ten surowiec od 2011 roku. Jak to się przekłada na ceny w Polsce? Jak podaje GUS, w lipcu tego roku cukier i kakao były droższe niż rok wcześniej o 19,5 procent.

Ceny cukru 2023: ile kosztuje teraz cukier?

Biały cukier obecnie kosztuje 5-6 zł, co jest znacznie niższą ceną, niż kilka miesięcy temu, kiedy płaciliśmy za niego nawet 8-9 zł. Eksperci ze względu na światowe ceny przewidują, że wkrótce czeka nas drastyczny wzrost cen za ten produkt. - Sytuacja jest dynamiczna. W styczniu 2023 r. cukier były droższy o prawie 190 proc. niż rok wcześniej, zaś w lipcu wzrost wyniósł 147 proc. rok do roku. Jednak spadek dynamiki to głównie efekt rosnącej bazy odniesienia z drugiej połowy 2022 roku, a nie obniżki cen cukru - powiedział w rozmowie z "Faktem" Grzegorz Rykaczewski, ekspert w Departamencie Analiz Makroekonomicznych Banku Pekao.

Jak dodaje ekspert, wzrost ceny cukru będzie się też wiązał z podwyższeniem cen za takie produkty, jak m.in. . słodycze, soki i napoje, przetwory mleczne czy płatki śniadaniowe. Powód? Do tych produktów dodawany jest biały cukier. A im on jest droższy, tym droższe są produkty, w których jest on wykorzystywany.