Cukier najdroższy od lat. Kakao również
Cukier na rynkach światowych mocno podrożał. Jak podaje biznes.interia.pl za funt białego surowca płaci się teraz około 26,5 amerykańskiego centa. To ciut taniej niż w kwietniu, kiedy cena wynosiła 27 centów. Tak drogi cukier po raz ostatni był w 2011 roku. Co jest powodem tak drastycznych podwyżek? Na cenę wpływają opóźnienia w zbiorach trzciny cukrowej w Tajlandii, Australii czy Ameryce Centralnej i Południowej. Dodatkowo wpływ mają niższe prognozy produkcji w Chinach, Unii Europejskiej, Indiach i Meksyku.
Polecany artykuł:
Obok cukru bardzo podrożało kakao. Za tonę tego surowca obecnie płaci się 3650 dolarów i to też jest najwyższa cena za ten surowiec od 2011 roku. Jak to się przekłada na ceny w Polsce? Jak podaje GUS, w lipcu tego roku cukier i kakao były droższe niż rok wcześniej o 19,5 procent.
Ceny cukru 2023: ile kosztuje teraz cukier?
Biały cukier obecnie kosztuje 5-6 zł, co jest znacznie niższą ceną, niż kilka miesięcy temu, kiedy płaciliśmy za niego nawet 8-9 zł. Eksperci ze względu na światowe ceny przewidują, że wkrótce czeka nas drastyczny wzrost cen za ten produkt. - Sytuacja jest dynamiczna. W styczniu 2023 r. cukier były droższy o prawie 190 proc. niż rok wcześniej, zaś w lipcu wzrost wyniósł 147 proc. rok do roku. Jednak spadek dynamiki to głównie efekt rosnącej bazy odniesienia z drugiej połowy 2022 roku, a nie obniżki cen cukru - powiedział w rozmowie z "Faktem" Grzegorz Rykaczewski, ekspert w Departamencie Analiz Makroekonomicznych Banku Pekao.
Jak dodaje ekspert, wzrost ceny cukru będzie się też wiązał z podwyższeniem cen za takie produkty, jak m.in. . słodycze, soki i napoje, przetwory mleczne czy płatki śniadaniowe. Powód? Do tych produktów dodawany jest biały cukier. A im on jest droższy, tym droższe są produkty, w których jest on wykorzystywany.