Bytomski szpital dba o podniebienie swoich pacjentów

i

Autor: UM Bytom, Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu

Wiadomości

Bytomski szpital dba o podniebienie swoich pacjentów. Tak właśnie powinny wyglądać posiłki

2023-11-23 11:33

Chleb graham z pastą jajeczną, gotowany dorsz w sosie ziołowym z ziemniakami i szpinakiem czy makaron z sosem bolońskim. Tak, to przykładowe dania, które otrzymują pacjenci Szpitala Specjalistycznego nr 1 w Bytomiu. Placówka dołączyła właśnie do pilotażowego programu "Dobry Posiłek".

Bytomski szpital dba o podniebienie swoich pacjentów

Jeszcze niedawno połączenie słów jedzenie i szpital nie kojarzyło się zbyt dobrze. Na szczęście, to wszystko się zmienia. Bytomska "Jedynka" to kolejny szpital w województwie śląskim, który przystąpił do programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalu". 

Pacjenci hospitalizowani w Szpitalu Specjalistycznym nr 1 otrzymują, przygotowywane w oparciu o zalecenia dietetyka, potrawy, które są urozmaicone. 

Krem z dyni, gotowany dorsz w sosie ziołowym, makaron z sosem bolońskim i można byłoby tak jeszcze wymieniać... Jadłospis naprawdę robi wrażenie. 

Pacjenci otrzymują posiłki dostosowane do swoich potrzeb żywieniowych, co wpływa na stan ich ogólnej kondycji zdrowotnej oraz szybszą regenerację – mówi Kinga Wieczorek, p.o. dyrektora Szpitala Specjalistycznego nr 1 w Bytomiu. 

Bytomska placówka, zgodnie z wytycznymi programu, publikuje na swojej stronie internetowej, codziennie w dni robocze, jadłospisy i zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród stosowanych diet. Dzięki temu, możemy zobaczyć, że pacjenci, pod tym względem, narzekać nie mogą. Oto przykłady: 

Bytomski szpital dba o swoich pacjentów

i

Autor: Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu

Przypomnijmy, że "Dobry posiłek w szpitalu" to program pilotażowy z zakresu edukacji żywieniowej, który został uruchomiony przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Program potrwa do czerwca 2024 roku.