Bytomski szpital dba o podniebienie swoich pacjentów
Jeszcze niedawno połączenie słów jedzenie i szpital nie kojarzyło się zbyt dobrze. Na szczęście, to wszystko się zmienia. Bytomska "Jedynka" to kolejny szpital w województwie śląskim, który przystąpił do programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalu".
Pacjenci hospitalizowani w Szpitalu Specjalistycznym nr 1 otrzymują, przygotowywane w oparciu o zalecenia dietetyka, potrawy, które są urozmaicone.
Krem z dyni, gotowany dorsz w sosie ziołowym, makaron z sosem bolońskim i można byłoby tak jeszcze wymieniać... Jadłospis naprawdę robi wrażenie.
– Pacjenci otrzymują posiłki dostosowane do swoich potrzeb żywieniowych, co wpływa na stan ich ogólnej kondycji zdrowotnej oraz szybszą regenerację – mówi Kinga Wieczorek, p.o. dyrektora Szpitala Specjalistycznego nr 1 w Bytomiu.
Bytomska placówka, zgodnie z wytycznymi programu, publikuje na swojej stronie internetowej, codziennie w dni robocze, jadłospisy i zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród stosowanych diet. Dzięki temu, możemy zobaczyć, że pacjenci, pod tym względem, narzekać nie mogą. Oto przykłady:
Przypomnijmy, że "Dobry posiłek w szpitalu" to program pilotażowy z zakresu edukacji żywieniowej, który został uruchomiony przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Program potrwa do czerwca 2024 roku.