Sosnowiecki Szpital Miejski dołączył, jako jeden z pierwszych w Zagłębiu, do grona placówek medycznych realizujących pilotażowy program "Dobry posiłek w szpitalu" Ministerstwa Zdrowia. Zwiększenie dostępności do porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia dla pacjentów hospitalizowanych w szpitalach to jedne z głównych założeń projektu, który potrwa do czerwca 2024 roku.
Program Dobry posiłek w szpitalu w Sosnowcu
Dobry posiłek w szpitalu to program Ministerstwa Zdrowia uruchomiony w Sosnowieckim Szpitalu Miejskim w listopadzie tego roku. Projekt polega na udzielaniu spersonalizowanych porad żywieniowych pacjentom z oddziałów Chorób Wewnętrznych, Geriatrii i Diabetologii, Neurologii z Pododdziałem Udarowym, Rehabilitacji Neurologicznej, Chirurgii Ogólnej z Otolaryngologią i Urologią, Ortopedii i Traumatologii Narządu Ruchu z Pododdziałem Chirurgii Artroskopowej, Otolaryngologii, Urologii, Skórno-Wenerologicznego oraz Klinicznego Perinatologii i Ginekologii Onkologicznej.
O rodzaju stosowanej diety i czasie jej trwania będzie decydował lekarz. Opracowaniem jadłospisu natomiast, zapewniającego urozmaicenie potraw i zbilansowanie wartości składników odżywczych, zajmą się doświadczeni dietetycy z Działu Dietetyki sosnowieckiego szpitala.
Jesteśmy dumni, że jako jeden z pierwszych szpitali w regionie będziemy uczestniczyć w tak innowacyjnym programie. Wiemy, jak ważne w dzisiejszych czasach jest zdrowe odżywianie, które stanowi kluczowy element leczenia i regeneracji. Dlatego na program „Dobry posiłek w szpitalu" patrzymy przede wszystkim jak na inwestycję w zdrowie i dobre samopoczucie naszych pacjentów. Wierzymy, że współpraca naszych specjalistów z pacjentami przebywającymi w oddziałach pozwoli na opracowanie jeszcze bardziej urozmaiconej diety, która pomoże im w szybszym powrocie do pełni sił – zaznacza Aneta Kawka, Prezes Sosnowieckiego Szpitala Miejskiego.
Tak wyglądają posiłki w szpitalu w Sosnowcu
Zobacz zdjęcia
Pacjenci szczególnie doceniają różnorodność posiłków otrzymywanych w ramach pilotażowego programu, które dobierane są przez profesjonalnych dietetyków.
Jestem pacjentką szpitala od października. Posiłki zawsze były dobre. Gdy od listopada dowiedziałam się, że placówka uczestniczy w programie, uznałam, że to dobrze, że szpital jeszcze bardziej stara się podnieść ich jakość. Szczególnie że o wyżywieniu w szpitalach krążą różne legendy – stwierdza pani Katarzyna, pacjentka Sosnowieckiego Szpitala Miejskiego.
Codzienne informacje na temat jadłospisu wraz z informacjami o składzie każdego posiłku, jego dobowych sumach wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej, w tym ilości cukrów, soli, błonnika, sposobie jego obróbki czy obecności alergenów, publikowane są na bieżąco na stronie internetowej Sosnowieckiego Szpitala Miejskiego w zakładce „Program pilotażowy – Dobry posiłek w szpitalu". Na stronie umieszczane są także zdjęcia posiłków z danego dnia, które potwierdzają wysoką jakość pożywienia oferowanego pacjentom w placówce.