Żywe karpie w sklepach
Karpie są nieodzownym elementem świątecznego stołu na Boże Narodzenie. Wiele osób nie wyobraża sobie, aby zabrakło karpia talerzu. Niestety ceny karpi w sklepach przerażają. W regularnej cenie płat karpia ze skórą kosztuje w sklepach Lidl 6,99 zł za 100 g. W innych dużych sklepach sieciowych jest podobnie. Co prawda Lidl także sprzedaje karpia w promocyjnej cenie 4,99 zł za 100 g, ale trzeba spełnić kilka warunków. I nie ma co ukrywać, że to i tak bardzo drogo. Dlatego coraz więcej osób szuka możliwości kupienia taniego żywego karpia. Mimo apeli Ruchu Na Rzecz Zwierząt Viva! o wprowadzenie w miastach zakazu sprzedaży przed świętami żywych karpi, wciąż możemy je kupić.
Gdzie kupić żywego karpia
Żywego karpia można kupić na targowiskach i w sklepach rybnych oraz na stoiskach, które powstają sezonowo i są prowadzone bezpośrednio przez gospodarstwa rybackie.
- Jeszcze kilka lat temu wypełnione rybami baseny stały w większości supermarketów. Od tego czasu wiele się zmieniło, ale handel żywymi karpiami wciąż odbywa się co roku przed Świętami Bożego Narodzenia na targowiskach miejskich, w tym także w Katowicach - mówiła w ubiegłym roku Weronika Żurek prowadząca kampanię Stop sprzedaży żywych karpi.
W tym roku sytuacja jest podobna.
Tani żywy karp w cenie
Cena żywego karpia sprzedawanego na targowiskach to najmniej 40 zł/kg. Ale zdarzają się także prawdziwe okazje.
Fish Park Rybołówka z Mikołowa sprzedaje karpie w cenie 32 zł za kg i zapowiada, że powinno go wystarczyć do końca tygodnia. Sklep rybny w Rudzie Śląskiej przy ul. Radoszowskiej także oferuje żywe karpie i zapowiada, że każdego dnia ma świeże dostawy. Zielony Bazar w Katowicach przy ul. Kolońskiej sprzedaje karpie żywe w cenie 28 zł/kg jak i patroszone w cenie 29 zł/kg.
"Zachęcamy do zabierania własnych wiaderek, pojemników itp. – usprawni to obsługę oraz pozwoli zredukować ilość użytych opakowań jednorazowych" - prosi Zielony Bazar.
"Ryba w u nas jest, patroszenie filetowanie cały czas również i to w cenie 3zł. Idzie na bieżąco, właściwie bez większych kolejek" - informuje Fish Park Rybołówka.
Zalecenia w postępowaniu z żywymi rybami przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej
W Polsce nie ma formalnego zakazu sprzedaż żywego karpia przed świętami. Jednak w związku z licznymi skargami na złe warunki, w jakich odbywa się sprzedaż i zabijanie ryb, Główny Lekarz Weterynarii zaleca stosowanie ogólnych zasad:
Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny przez uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.
Zabijanie karpi powinno się odbywać w wydzielonym pomieszczeniu lub miejscu np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem punktu sprzedaży albo namiotu zewnętrznego, który całkowicie zapobiega udziałowi osób postronnych.
Zalecenia dotyczące warunków przetrzymywania żywych ryb
- baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach,
- woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin,
- zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy ryby/l wody,
- optymalna temp. wody 4 - 6 ºC max 10 ºC,
- ryby bez widocznych uszkodzeń - ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu
Zalecenia dotyczące opakowań stosowanych do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez odbiorców detalicznych
W przypadku braku możliwości uboju karpia przed sprzedażą opakowanie stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez konsumenta końcowego powinno zawierać wodę - podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji - dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach, chociaż także ma znaczenie w przypadku foliowych toreb; z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody.