Tradycje kulinarne w Wielkanoc na Śląsku
W wielu domach trwają przygotowania do najważniejszych dla katolików świąt w roku. Robimy porządki, malujemy z dziećmi pisanki do koszyczka na święcenie, uczestniczymy w nabożeństwach, ale też przygotowujemy potrawy dla bliskich lub czekając na odwiedziny rodziny czy przyjaciół.
Kulinarne tradycje w Wielkanoc nieco się różnią w woj. śląskim. Łączy je jednak wyjątkowość potraw na świątecznym stole, których smaku nie da się zapomnieć. Sporo z nich stanowi symbol, np. jajko oznacza początek i życie, wędlina - dostatek i zdrowie, baranek wielkanocny - zwycięstwo dobra nad złem, a chleb symbolizuje ciało Chrystusa.
Jajka, babka, biały barszcz i ...szołdra
Śniadanie wielkanocne w woj. śląskim składa się m.in. z faszerowanych jajek, aromatycznej szynki, pasztetu. Na obiad podaje się żur z białą kiełbasą lub biały barszcz, a na deser struclę z makiem, babkę drożdżową albo mazurka.
Oczywiście tradycyjnych potraw i wypieków jest więcej. Zobaczcie te najpopularniejsze z nich w naszej galerii. Znacie je? Jeśli nie, koniecznie spróbujcie!