Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Babka

Babka

Wypiekana w większości domów na Śląsku. Jej zapach roznosi się błyskawicznie, a uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. 

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Wędzony boczek

Wędzony boczek

Wystarczy kupić surowy boczek, cebulę do smaku, przyrządzić i...palce lizać!

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Biały barszcz

Biały barszcz

To prosta do przygotowania zupa, podawana najczęściej na śniadanie wielkanocne.

Autor: thinkstockphotos.com, Creative Commons
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kołocz

Kołocz

Na świątecznym stole obowiązkowo musi pojawić się śląski kołocz, jakim jest zazwyczaj w Wielkanoc sernik. 

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jajka

Jajka

Mogą być faszerowane rzeżuchą, szynką, pieczarkami, łososiem - jak kto woli. Jajka to symbol początku i życia. 

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Baranek wielkanocny

Baranek wielkanocny

Przygotowywany z ciasta piaskowego, posypanego cukrem pudrem.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

Tradycyjne, kruche ciasto, zachwycające wszystkich domowników.

Autor: Shutterstock, Creative Commons
Rozwiń
Chrzan

Chrzan

Symbol siły fizycznej. Nasi dziadkowie wierzyli, że chrzan z koszyczka wielkanocnego doda im sił aż do następnej Wielkanocy.

Autor: Shutterstock, Creative Commons
Rozwiń
Żur

Żur

Można podać na śniadanie wielkanocne z polówkami jajek, zwykłą lub białą kiełbasą, z ciemnym pieczywem pieczonym na zakwasie.

Autor: Shutterstock, Creative Commons
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Chałka wielkanocna

Chałka wielkanocna

Najlepsza jest puszysta, aromatyczna i nie za słodka, jadana na śniadanie z masłem i dżemem lub miodem oraz w Wielkanoc.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Strucla z makiem

Strucla z makiem

Drożdżowa strucla z makiem to jeden z najpopularniejszych, tradycyjnych wypieków wielkanocnych.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pasztet

Pasztet

Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny, to wspaniałe danie. Można go zrobić z różnych rodzajów mięsa, doprawić, podać np. z żurawiną.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Wędliny

Wędliny

Obowiązkowe na świątecznym, wielkanocnym stole.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Szołdra/murzin

Szołdra/murzin

Potrawa popularna w okolicach Cieszyna. To ciasto drożdżowe, które zaprawia się tłuszczem z wędzonki. Do środka zawija się kawałki kiełbasy, szynki lub boczku. 

Autor: Mat. prywatne, Creative Commons
Rozwiń
Szpajza

Szpajza

Krem z utartych z cukrem żółtek, białek, żelatyny i owoców. Popularny w Tworogu, Zbrosławicach i Nowym Chechle. 

Autor: Doradca Smaku, Creative Commons
Rozwiń
Powrót
Potrawy wielkanocne na Śląsku
Potrawy wielkanocne na Śląsku
Potrawy wielkanocne na Śląsku
Potrawy wielkanocne na Śląsku
Potrawy wielkanocne na Śląsku
Potrawy wielkanocne na Śląsku
Potrawy wielkanocne na Śląsku
Potrawy wielkanocne na Śląsku
Potrawy wielkanocne na Śląsku
Potrawy wielkanocne na Śląsku
Potrawy wielkanocne na Śląsku
Potrawy wielkanocne na Śląsku
Potrawy wielkanocne na Śląsku
Potrawy wielkanocne na Śląsku
Potrawy wielkanocne na Śląsku
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email