Wypiekana w większości domów na Śląsku. Jej zapach roznosi się błyskawicznie, a uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci.
Źródło: Pixabay
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Wędzony boczek
Wystarczy kupić surowy boczek, cebulę do smaku, przyrządzić i...palce lizać!
Źródło: Pixabay
Rozwiń
Biały barszcz
To prosta do przygotowania zupa, podawana najczęściej na śniadanie wielkanocne.
Źródło: thinkstockphotos.com
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Kołocz
Na świątecznym stole obowiązkowo musi pojawić się śląski kołocz, jakim jest zazwyczaj w Wielkanoc sernik.
Źródło: Pixabay
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Jajka
Mogą być faszerowane rzeżuchą, szynką, pieczarkami, łososiem - jak kto woli. Jajka to symbol początku i życia.
Źródło: Pixabay
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Baranek wielkanocny
Przygotowywany z ciasta piaskowego, posypanego cukrem pudrem.
Źródło: Pixabay
Rozwiń
Mazurek wielkanocny
Tradycyjne, kruche ciasto, zachwycające wszystkich domowników.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Chrzan
Symbol siły fizycznej. Nasi dziadkowie wierzyli, że chrzan z koszyczka wielkanocnego doda im sił aż do następnej Wielkanocy.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Żur
Można podać na śniadanie wielkanocne z polówkami jajek, zwykłą lub białą kiełbasą, z ciemnym pieczywem pieczonym na zakwasie.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Chałka wielkanocna
Najlepsza jest puszysta, aromatyczna i nie za słodka, jadana na śniadanie z masłem i dżemem lub miodem oraz w Wielkanoc.
Źródło: Pixabay
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Strucla z makiem
Drożdżowa strucla z makiem to jeden z najpopularniejszych, tradycyjnych wypieków wielkanocnych.
Źródło: Pixabay
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Pasztet
Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny, to wspaniałe danie. Można go zrobić z różnych rodzajów mięsa, doprawić, podać np. z żurawiną.
Źródło: Pixabay
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Wędliny
Obowiązkowe na świątecznym, wielkanocnym stole.
Źródło: Pixabay
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Szołdra/murzin
Potrawa popularna w okolicach Cieszyna. To ciasto drożdżowe, które zaprawia się tłuszczem z wędzonki. Do środka zawija się kawałki kiełbasy, szynki lub boczku.
Źródło: Mat. prywatne
Rozwiń
Szpajza
Krem z utartych z cukrem żółtek, białek, żelatyny i owoców. Popularny w Tworogu, Zbrosławicach i Nowym Chechle.