Babka
Wypiekana w większości domów na Śląsku. Jej zapach roznosi się błyskawicznie, a uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci.
Wędzony boczek
Wystarczy kupić surowy boczek, cebulę do smaku, przyrządzić i...palce lizać!
Biały barszcz
To prosta do przygotowania zupa, podawana najczęściej na śniadanie wielkanocne.
Kołocz
Na świątecznym stole obowiązkowo musi pojawić się śląski kołocz, jakim jest zazwyczaj w Wielkanoc sernik.
Jajka
Mogą być faszerowane rzeżuchą, szynką, pieczarkami, łososiem - jak kto woli. Jajka to symbol początku i życia.
Baranek wielkanocny
Przygotowywany z ciasta piaskowego, posypanego cukrem pudrem.
Mazurek wielkanocny
Tradycyjne, kruche ciasto, zachwycające wszystkich domowników.
Chrzan
Symbol siły fizycznej. Nasi dziadkowie wierzyli, że chrzan z koszyczka wielkanocnego doda im sił aż do następnej Wielkanocy.
Żur
Można podać na śniadanie wielkanocne z polówkami jajek, zwykłą lub białą kiełbasą, z ciemnym pieczywem pieczonym na zakwasie.
Chałka wielkanocna
Najlepsza jest puszysta, aromatyczna i nie za słodka, jadana na śniadanie z masłem i dżemem lub miodem oraz w Wielkanoc.
Strucla z makiem
Drożdżowa strucla z makiem to jeden z najpopularniejszych, tradycyjnych wypieków wielkanocnych.
Pasztet
Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny, to wspaniałe danie. Można go zrobić z różnych rodzajów mięsa, doprawić, podać np. z żurawiną.
Wędliny
Obowiązkowe na świątecznym, wielkanocnym stole.
Szołdra/murzin
Potrawa popularna w okolicach Cieszyna. To ciasto drożdżowe, które zaprawia się tłuszczem z wędzonki. Do środka zawija się kawałki kiełbasy, szynki lub boczku.
Szpajza
Krem z utartych z cukrem żółtek, białek, żelatyny i owoców. Popularny w Tworogu, Zbrosławicach i Nowym Chechle.