Mrkryha recenzuje kebaba "U Khuja"
Kilka dni temu znany youtuber i tiktoker poddał recenzji kebaba z Dąbrowy Górniczej, który w ostatnim czasie zyskuje na popularności. "Kebab u Khuja" mieści się przy ul. Oddziału AK Ordona i całkiem dobrze prosperuje tam od kilku lat. Właścicielem lokalu gastronomicznego o niecodziennej nazwie jest Marokańczyk Rachid Nacef.
Mrkryha, czyli Krystian Sawicki postanowił zamówić "U Khuja" kebaba w bułce z mięsem mieszanym wołowo-baranim. Koszt takiej przyjemności wyszedł tiktokera 30 złotych. Czy był to najlepszy kebab w jego życiu?
Zacznijmy od mięsa, bo w tym lokalu bywało różnie z tym aspektem, natomiast niedawno właściciel postawił na kraft - relacjonuje Mrkryha. Cebula wraz z mięsem jest grillowana na płycie grillowej i do tego podlana olejem z szafranem. (...) Baraniny tutaj nie wyczuwam albo jest jej tutaj znikoma ilość. Podsumowując kebab "U Khuja" może nie jest to jeden z najlepszych kebabów w Polsce, ale jest on raczej poprawny - dodaje tiktoker.
Krystian Sawicki podsumował, że choć smak kebabu jest przeciętny, to wyróżnia się on nietypowymi dodatkami, jak na przykład olej z dodatkiem szafranu.
Wszystkie drogi prowadzą do kebaba "U Khuja"?
Choć hasło marketingowe lokalu jest strzałem w dziesiątkę, to zdaniem tiktokera, jedzenie jest przeciętne. Recenzja ta pokrywa się z ocenami internautów. Lokal w Google zdobył niemal 2000 recenzji, a jego średnia ocena to 3,7 na 5. Internauci najczęściej narzekają na rozmiar kebaba oraz na jakość mięsa.
Ceny kebaba w zależności od rozmiaru wahają się od 20 (za tortille z kurczakiem) do nawet 57 złotych (za bułkę z ogromną porcją mięsa baraniego). W karcie znalazły się też kebaby wege - z falafelami, kebab z wariantem chleba arabskiego, kapsalon i wiele innych.
Gdzie jest najlepszy kebab w Śląskiem?
Kebab to jedno z najpopularniejszych dań typu fast-food. Pochodząca z Turcji potrawa, od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem Polaków. Na Śląsku można odnieść wrażenie, że kebabów jest tylko więcej. Z jednej strony to zaskakuje, bo wydaje się że ten rynek jest już mocno nasycony. Z czasem jednak okazuje się, że każdy kolejny otwarty kebab bardzo dobrze radzi sobie na naszym rynku.
Gdzie jednak w tym "morzu" fast-foodów zjemy najlepszego kebaba w regionie? Sprawdźcie w galerii.