To będzie najsłodsza inwestycja w Śląskiem. Czekoladkowy gigant wybuduje się w Czechowicach-Dziedzicach

i

Autor: karmello.pl To będzie najsłodsza inwestycja w Śląskiem. Czekoladkowy gigant wybuduje się w Czechowicach-Dziedzicach

Wydarzenia

To będzie najsłodsza inwestycja w Śląskiem. Czekoladkowy gigant wybuduje się w Czechowicach-Dziedzicach

2025-01-02 14:24

Czechowice-Dziedzice wkrótce staną się śląską stolicą produkcji słodkich czekoladek. W tamtejszej Katowickiej Strefie Ekonomicznej wybuduje się zakład produkujący czekoladki oraz specjały klasy premium. Warto dodać, ze jej wyroby można znaleźć nawet w dalekiej Arabii Saudyjskiej czy Japonii.

Czekoladkowy gigant zbuduje zakład w Czechowicach-Dziedzicach

Ich wyroby można znaleźć w tak egzotycznych krajach, jak Arabia Saudyjska czy Japonia. Zajadają się też nimi mieszkańcy Warszawy, Łodzi, Poznania, Wrocławia czy Bytomia. Teraz producent czekoladek i wyrobów klasy premium planuje wybudować w województwie śląskim ogromny zakład produkcyjny o powierzchni 2,3 tys. metrów kwadratowych, w którym ma się również znaleźć centrum badawczo-rozwojowe firmy. Dzięki temu z czasem na rynek będzie można wprowadzać coraz to nowsze produkty. Nowy zakład ma umożliwić też produkcję płynnej czekolady. 

Firma, która wybuduje swój zakład produkcyjny w Czechowicach-Dziedzicach, to Karmello, która swoją siedzibę główną ma w Bielsku-Białej. Współwłaścicielami są Rafał i Dawid Dobrzańscy. Ich historia, a tym samym historia Karmello Chocolatier - bo tak brzmi pełna nazwa marki, rozpoczęła się w 2010 roku. Wtedy powstała pierwsza polska manufaktura czekolady z siedzibą w Bielsku-Białej.

Dla nas przygoda z produkcją czekolady rozpoczęła się w belgijskiej Brugii. To niezwykle urokliwe miasteczko, gdzie wśród krętych uliczek istnieje wiele małych i niepowtarzalnych manufaktur czekolady. Przywiezione prezenty wzniecały ten dobrze znany błysk w oku najbliższych - można przeczytać o początkach Karmello na stronie firmy. 

Słodka Belgia dała nam słodkie Karmello

Te doświadczenia stały się dla właścicieli firmy inspiracją do stworzenia Karmello, do czego doszło 15 lat temu w Bielsku-Białej. Współtwórcą sukcesu, a przede wszystkim wyjątkowego smaku czekoladek Karmello, jest Ingo Wullaert - belgijski mistrz czekolady, który współtworzy Karmello Chocolatier. - Jego podejście do komponowania smaków zaskakuje nieoczywistymi połączeniami, a jego praliny wyglądają jak małe dzieła sztuki - zachwalają go przedstawiciele Karmello. 

Belgijska słodycz w polskim wydaniu w Czechowicach-Dziedzicach

Umowę na budowę zakładu produkcyjnego dla firmy Karmello podpisano w połowie grudnia. - Inwestycja poprzez zastosowanie energooszczędnych rozwiązań w zakresie oświetlenia, odzysku ciepła, wentylacji oraz poprawę ergonomiki pracy ręcznej pozwoli na umocnienie pozycji przedsiębiorstwa na rynku w Polsce oraz zwiększenie konkurencyjności na rynkach międzynarodowych - poinformowała Katowicka Specjalna Strefa Ekonomiczna. 

Inwestycja ma powstać przy wparciu KSSE za około 15 mln zł. Na ten moment nie wiadomo jednak, na kiedy planowane jest jego uruchomienie oraz ile osób znajdzie w nim zatrudnienie. 

Bielska firma Karmello aktualnie oferuje swoje produkty w 35 sklepach i kawiarniach w Polsce oraz jednostkach franczyzowych za granicą. Łącznie zatrudnia - jak podaje serwis bielsko.biala.pl, 87‬ pracowników, z czego 17‬ na umowach o pracę. Łączny przychód, jaki wypracowała spółka w 2023 roku, to kwota 19,7. Jak wynik z danych KRS, wypracowany zysk to 3 mln zł. Wartość firmy szacuje się na 30,8 mln zł. 

QUIZ o słodyczach z PRL. Jak dobrze pamiętasz smak bloku i kukułek?
Pytanie 1 z 12
To może być bardzo proste pytanie: te cukierki produkowano w Siemianowicach Śląskich.