Co robił Robert Makłowicz na Śląsku?
Słynny krytyk kulinarny spędził dwa dni w województwie śląskim. Robert Makłowicz tuż po swoim powrocie z Włoch, postanowił odwiedzić dwa znane miasta na Śląsku, czyli Tychy i Pszczynę. Na początku swojej wizyty zatrzymał się w Muzeum Zamkowym, które nazwał „niezwykłym miejscem w skali ogólnoświatowej”. Zaprezentował widzom wnętrza pałacu i w swoim stylu opowiedział o złożonej historii tego miejsca.
Następnie Robert Makłowicz udał się do Wodnej Wieży, by – jak sam stwierdził – „pokazać, czym jest dzisiaj i poszukać atrakcji dla ciała, które są w tym budynku”. Znany podróżnik zajrzał m.in. do wnętrz ogromnego apartamentu w stylu steampunkowym i znajdującego się na parterze bistro Tickets. Głównym celem odwiedzin krytyka kulinarnego była jednak fine diningowa restauracja Steampunk, o której „słyszał wiele i same dobre rzeczy”.
Zdjęcia z odwiedzin Roberta Makłowicza w Pszczynie możecie zobaczyć w galerii.
Robert Makłowicz recenzuje restaurację w Pszczynie
Odwiedzając znaną pszczyńską restaurację, krytyk kulinarny zdecydował się na menu a la carte. Jak podkreślił sam Makłowicz, wizytówką restauracji jest autorskie menu degustacyjne.
Spróbował tam m.in. grillowanej kapusty z grzybami maitake i serem z farmy Nizio czy przepiórki z czarnym czosnkiem i zielonymi szparagami. Makłowicz nie krył też zachwytu nad tatarem wołowym. Cały materiał z wizyty Roberta Makłowicza „na ziemi śląskiej”, możecie zobaczyć poniżej.