Robert Makłowicz na Śląsku

i

Autor: Robert Makłowicz Polska/ mat. prasowe

Gastronomia

Słynny krytyk kulinarny odwiedził Śląsk. Wybrał niezwykły punkt na kulinarnej mapie regionu

„Z ziemi włoskiej do śląskiej” tak brzmi tytuł nowego odcinka Roberta Makłowicza opublikowanego na YouTubie. Krytyk kulinarny tym razem odwiedził Tychy i Pszczynę, a obiektem jego oceny stała się restauracja "Wodna Wieża". Jak wypadła?

Co robił Robert Makłowicz na Śląsku?

Słynny krytyk kulinarny spędził dwa dni w województwie śląskim. Robert Makłowicz tuż po swoim powrocie z Włoch, postanowił odwiedzić dwa znane miasta na Śląsku, czyli Tychy i Pszczynę. Na początku swojej wizyty zatrzymał się w Muzeum Zamkowym, które nazwał „niezwykłym miejscem w skali ogólnoświatowej”. Zaprezentował widzom wnętrza pałacu i w swoim stylu opowiedział o złożonej historii tego miejsca.

Następnie Robert Makłowicz udał się do Wodnej Wieży, by – jak sam stwierdził – „pokazać, czym jest dzisiaj i poszukać atrakcji dla ciała, które są w tym budynku”. Znany podróżnik zajrzał m.in. do wnętrz ogromnego apartamentu w stylu steampunkowym i znajdującego się na parterze bistro Tickets. Głównym celem odwiedzin krytyka kulinarnego była jednak fine diningowa restauracja Steampunk, o której „słyszał wiele i same dobre rzeczy”.

Zdjęcia z odwiedzin Roberta Makłowicza w Pszczynie możecie zobaczyć w galerii.

Robert Makłowicz recenzuje restaurację w Pszczynie

Odwiedzając znaną pszczyńską restaurację, krytyk kulinarny zdecydował się na menu a la carte. Jak podkreślił sam Makłowicz, wizytówką restauracji jest autorskie menu degustacyjne.

Spróbował tam m.in. grillowanej kapusty z grzybami maitake i serem z farmy Nizio czy przepiórki z czarnym czosnkiem i zielonymi szparagami. Makłowicz nie krył też zachwytu nad tatarem wołowym. Cały materiał z wizyty Roberta Makłowicza „na ziemi śląskiej”, możecie zobaczyć poniżej.