Piaskowiec modrzak to grzyb, który wygląda jak oblany atramentem

i

Autor: Christian Grenier

Grzybobranie

Piaskowiec modrzak odstrasza grzybiarzy kolorem. Wygląda jak oblany atramentem

Piaskowiec modrzak to grzyb, który można relatywnie łatwo rozpoznać, co nie znaczy, że jest często zbierany. Gatunek ten pod wpływem ucisku zmienia barwę na niebieską. To właśnie niecodzienny kolor odstrasza wielu grzybiarzy. Zupełnie niepotrzebnie! Piaskowiec modrzak to grzyb jadalny i całkiem smaczny, który ma uniwersalne zastosowanie w kuchni.

Ruszył sezon na grzyby, a wraz z nim tysiące mniej lub bardziej doświadczonych miłośników grzybiarstwa ruszyło do lasów w poszukiwaniu leśnych darów. Jedną z podstawowych zasad podczas udanego grzybobrania jest unikanie gatunków, których się nie zna. Dlatego też wielu grzybiarzy szerokim łukiem omija piaskowca modrzaka. Gatunek ten nie cieszy się popularnością głównie ze względu na niecodzienną barwę. A szkoda, bo jest pyszny!

Dlatego też postanowiliśmy przybliżyć piaskowca modrzaka szerszej publiczności. To grzyb, który zasługuje na uwagę i rozpoznanie. A czy wróci z kimś w koszyku do domu - to już nie nasza sprawa. 

Spis treści

  1. Jak wygląda piaskowiec modrzak?
  2. Czy piaskowiec modrzak jest jadalny?
  3. Jak przyrządzić piaskowca modrzaka?
  4. Z czym można pomylić piaskowca modrzaka?
  5. Występowanie piaskowca modrzaka
  6. Czy piaskowiec modrzak jest pod ochroną?

Jak wygląda piaskowiec modrzak?

Z powodu wyjątkowej barwy piaskowiec modrzak zyskał sobie całe mnóstwo pseudonimów. Jedni nazywają go sinym grzybkiem, inni granatkiem, a jeszcze inni - siniakiem. Bywa też nazywany Smerfem albo określany jako "oblany atramentem".

Poza niebieskim kolorem nie wyróżnia go zbyt wiele. Trzon piaskowca maksymalnie osiąga wysokość 10 cm, ma cylindryczny kształt i zwęża się ku górze. W normalnych warunkach trzon ma kolor kremowy lub jasnożółty, podobnie jak kapelusz, który ma zamszową i suchą powierzchnię. Pod spodem kapelusza znajdują się gąbczaste rurki.

Czy piaskowiec modrzak jest jadalny?

Niebieski kolor, który piaskowiec przybiera pod wpływem dotyku odstrasza wielu grzybiarzy. A szkoda, bo to gatunek jadalny i całkiem smaczny. Siniak może się też pochwalić dość szerokim zastosowaniem w kuchni.

Jak przyrządzić piaskowca modrzaka?

Piaskowiec modrzak ma bardzo przyjemny, delikatny smak i aromat. Świetnie nadaje się do zup i sosów. Można go usmażyć i zjeść z jajecznicą. Piaskowiec modrzak sprawdzi się również jako grzyb marynowany albo dodatek do potrawek. Co ciekawe, jego niebieski kolor znika po ugotowaniu. Z kolei w wersji suszonej zachowa niebieskozielonkawą barwę.

Z czym można pomylić piaskowca modrzaka?

Piaskowca modrzaka można pomylić z kilkoma gatunkami grzybów, ale jego charakterystyczny, niebieski kolor stanowi mocny wyróżnik.

Przede wszystkim jest podobny do piaskowca kasztanowatego, którego kapelusz i trzon są niemal identyczne. Jednak kasztanowaty nie zmieni koloru na niebieski, a w razie pomyłki nie trzeba się martwić, bo ten gatunek również należy do jadalnych.

Piaskowca można też wziąć za goryczaka żółciowego, który jest niejadalny. Goryczak ma niezwykle gorzki smak i jeśli zdarzy nam się pomyłka, garnek jedzenia pójdzie do wyrzucenia.

Występowanie piaskowca modrzaka

Piaskowiec modrzak jest popularny Ameryce Północnej, Europie, Azji i Australii. W naszym kraju występuje rzadko i znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Ma status R, co oznacza, że jest potencjalnie zagrożony.

Owocniki piaskowca modrzaka rosną od lipca do listopada w lasach liściastych lub mieszanych. Jak sama nazwa wskazuje, gatunek ten lubi grunty piaszczyste. Najczęściej można go zatem spotkać w górach i okolicach, pod sosnami, brzozami, dębami lub bukami. 

Czy piaskowiec modrzak jest pod ochroną?

Mimo to piaskowiec modrzak nie znajduje się na liście gatunków pod ochroną. Dlatego można go zbierać, ale zalecane jest, by nie robić tego bez potrzeby. Jeśli mamy wysyp innych gatunków, warto piaskowca zostawić w spokoju. No i przede wszystkim nie wolno niszczyć jego siedlisk.