Obroty gastronomii spadły nawet o 90 procent. Restauratorka z Chorzowa apeluje o pilne odmrożenie tej gałęzi gospodarki

i

Autor: pixabay.com

Obroty gastronomii spadły nawet o 90 procent. Restaurator z Chorzowa apeluje o pilne odmrożenie tej gałęzi gospodarki

2020-04-22 12:23

To może być totalna katastrofa - mówią restauratorzy i apelują o szybkie odmrożenie ich branży. Teraz, branża gastronomiczna ratuje się zamówieniami online czy przez telefon, z różnymi ścieżkami odbioru zamówionego posiłku. Ale to nie wystarczy. Szczegóły na slask.eska.pl.

Kiedy zostaną otwarte restauracje? Przedstawiciele branży apelują o pilne odmrożenie gospodarki

Kiedy otwarte zostaną restauracje? Na razie nie ma konkretnej daty. Wiadomo jedynie, że otwarcie restauracji zaplanowane jest w III etapie rządowego planu odmrażania gospodarki. W III etapie ma nastąpić:

  • gastronomia - stacjonarnie z ograniczeniami,
  • otwarcie zakładów fryzjerskich i salonów kosmetycznych,
  • otwarcie sklepów w galeriach handlowych,
  • wydarzenia sportowe do 50 osób (w otwartej przestrzeni, bez udziału publiczności),
  • organizacja opieki nad dziećmi w żłobkach, przedszkolach i w klasach szkolnych 1-3 - ustalona max. liczba dzieci w sali.

Kiedy zostaną otwarte restauracje? Optymistyczne prognozy zakładają, że III etap zostanie wdrożony 4 lub 11 maja. Czy ten termin jest realny? Wszystko oczywiście zależy od rozwoju sytuacji epidemicznej i wzrostu zakażeń.

Tymczasem obroty w gastronomii spadły już o ok. 80-90 proc. Tak wynika z badań Polskiego Instytutu Ekonomicznego.

Teraz, branża gastronomiczna ratuje się zamówieniami online czy przez telefon, z różnymi ścieżkami odbioru zamówionego posiłku.

- To jest dramat, bez szybkiego odmrożenia naszej branży. Czeka nas totalna katastrofa- mówi w rozmowie z naszym reporterem Darkiem Bromboszem Maciej Malcharek- restaurator z Chorzowa.

- Zrobimy co możemy, aby tylko przetrwać. Mamy grupę gastronomów na Śląsku. Wszyscy boją się co będzie następnego dnia. Nie jesteśmy w stanie dzisiaj stwierdzić jak długo damy radę wytrzymać. Boimy się, że za 2-3 tygodnie będzie nam ciężko powrócić na rynek, otworzyć się i normalnie funkcjonować - mówi Maciej Malcharek.

Sonda
Etapy łagodzenia obostrzeń. Czy Twoim zdaniem rząd za późno odmraża gospodarkę?

Eksperci zauważają, że w gastronomii przetrwają ci, którzy szybko wykorzystal swoje możliwości cyfrowe, jak np. social media, by utrzymać kontakt z klientami oraz pozyskać nowych. Wiele firm w tym celu łączy swoje zasoby i wspiera się wzajemnie pomysłami, o czym świadczą portale z poradami, jak gastronomia może przetrwać pandemię.

Wpadka prezydenta Dudy. Poloniści łapią się za głowę