O śmierci znanego, śląskiego przedsiębiorcy poinformował Paweł Sztefek, burmistrz Ustronia.
Kolejna smutna wiadomość. Zmarł Henryk Kania, mieszkaniec Ustronia, twórca słynnych Zakładów Mięsnych Henryk Kania. Wyjątkowy filantrop, szczególnie wspierający Fundację im. św. Antoniego w Ustroniu. Cześć Jego Pamięci! Rodzinie i Bliskim składam wyrazy współczucia - napisał burmistrz Sztefek na Facebooku.
Henryk Kania zmarł 21 listopada 2024 roku w wieku 78 lat. Jego pogrzeb odbędzie się 26 listopada o godz. 11.00 w kościele św. Klemensa w Ustroniu Centrum. Słynny przedsiębiorca spocznie na cmentarzu komunalnym w Ustroniu. Rodzina zmarłego wystąpiła z prośbą do uczestników pogrzebu, by zamiast kwiatów na grób złożyli ofiarę na rzecz Fundacji św. Antoniego w Ustroniu, którą zmarły hojnie wspierał za życia.
Kim był Henryk Kania? Krótki biogram
W1990 roku Henryk Kania senior założył Zakłady Mięsne Henryk Kania. Biznes zaczął od niedużego zakładu w Pszczynie. Jak pisał portal money.pl, liczyła się dla niego rzemieślnicza tradycja, bronił się przed nowymi rozwiązaniami, wolał stare receptury. Podejście to przestało być efektywne biznesowo w nowym millenium, dlatego w 2003 roku stery w firmie przejął jego syn, Henryk Kania junior.
Henryk Kania junior zakasał rękawy i z lokalnego przedsiębiorstwa stworzył mięsne imperium. Firmowe produkty zaczęły trafiać na sklepowe półki w całej Polsce, a zyski rosły i rosły. Do czasu. Jak pisał "Business Insider", kumulacja problemów w firmie nastąpiła w 2019 roku, gdy prokuratura ustaliła, że ZM Henryk Kania były fabryką tzw. pustych faktur VAT.
Henryk Kania junior został zatrzymany w 2020 roku w Argentynie. Jest podejrzany o kierowanie zorganizowaną grupą przestępczą i dokonywanie oszustw co do mienia znacznej wartości. Polskie służby wciąż czekają na decyzję o ekstradycji. W międzyczasie Sąd Rejonowy w Katowicach ogłosił upadłość spółki.