Gdy żyjesz na Śląsku, to wiesz, że w tłusty czwartek masz jeść kreple. Tradycja zobowiązuje, bo tradycyjne śląskie przysmaki to świętość. Możesz zjeść tonę pączków, chrustu, czy innych smakołyków, ale to i tak nie zastąpi jednego krepla. Od lat trwają dyskusje o tym co to jest krepel po śląsku, jak się go przygotowuje i najważniejsze: czym się różni pączek od krepla.
Czym się różni pączek od krepla?
Podstawowa różnica między pączkiem a kreplem tkwi w sposobie smażenia. Tradycyjnego krepla smaży się krótko na smalcu przez co jest jaśniejszy niż pączek smażony na maśle lub oleju roślinnym. Ale to dopiero początek różnic. Resztę poznasz rozwiązując nasz śląski quiz.
Gdy już rozwiążesz quiz o kreplach, nie zapomnij pochwalić się wynikiem na Facebooku i zachęcić znajomych do zabawy. Sprawdzisz, czy i oni znają śląską kuchnię tak dobrze.