Skansen w Chorzowie kusił tradycyjnym jadłem
Unikalny zapis historii, kultury i różnorodności obszaru województwa śląskiego - tak w skrócie można zdefiniować to, co działo się w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie. Tamtejszy skansen w niedzielę, 28 lipca przyciągnął tłumy na Jarmark Produktów Tradycyjnych. Kilkudziesięciu wystawców czekało na nich ze swojskimi wędlinami, serami, przyprawami, przetworami z warzyw i owoców, miodami z lokalnych pasiek, nalewkami i sokami.
Centralnym punktem jarmarku był konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, organizowany od lat przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego – na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.
Dodatkową atrakcją Jarmarku Produktów Tradycyjnych był występ Michała Bałazy kucharza i jurora Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Poprowadził dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych przez siebie dań. O oprawę muzyczną dbała natomiast Kapela z Poraja.
Listen on Spreaker.