Takich kopytek jeszcze nie jedliście. Najprostsze danie świata w nowej odsłonie
O kopytkach można powiedzieć jedno - to bardzo proste danie, które może przypaść do gustu niemal każdemu. Zrobione z ziemniaków, mąki i jaj kluski w kształcie rombów najbardziej popularne były w czasach PRL, bowiem powyższe składniki były łatwo dostępne. Maczając to w śmietanie (choć są i tacy, co jedli je z cukrem), mieliśmy pyszne danie na obiad. O kopytkach mówi się również, że jest to tradycyjne, polskie danie i nie ma w tym krzty przesady. Jak Polska długa i szeroka, tak niemal w każdym domu kopytka przynajmniej raz znalazły się na stole.
To też danie, które jest proste w wykonaniu, a wykorzystać do niego można np. ziemniaki z wczorajszego obiadu. Można je również urozmaicić i sprawić, że kopytka nabiorą zupełnie nowego smaku. Jednym z pomysłów jest przepis, który pojawił się na portalu haps.pl. Może to zabrzmieć jak atak na świętość, ale jest to przepis na kopytka zapiekane w sosie pomidorowym.
Tak, dobrze przeczytaliście. W tej wersji prawdopodobnie kopytek jeszcze nie jedliście. Jak je przygotować?
Kopytka zapiekane w sosie pomidorowym. Nic lepszego dzisiaj nie zjecie
Do przygotowania kopytek zapiekanych w sosie pomidorowym będziemy potrzebować następujących składników:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- łyżka posiekanego koperku,
- sól,
- pieprz.
Dodatkowymi składnikami są: nieduża cebula, trzy ząbki czosnku, puszka pomidorów, jedno opakowanie mozzarelli, łyżeczka suszonej bazylii oraz suszonego oregano, łyżeczka pietruszki, 3 łyżki startego parmezanu, oliwa do smażenia.
Żeby w ogóle zabrać się za kopytka zapiekane w sosie pomidorowym, musimy zacząć od... zrobienia kopytek. Tak więc obieramy ziemniaki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, solimy i gotujemy. Kiedy będą gotowe to odcedzamy, przeciskamy przez praskę i zostawiamy, aż ostygną. Jak już będą zimne, to wbijamy jajko, wsypujemy koperek, a także wsypujemy przesypane przez sitko mąki: pszenną i ziemniaczaną. Całość zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Dalej lecimy tak, jak to przy kopytkach powinno wyglądać: dzielimy ciastko na kilka części, formujemy każdą z nich na kształt wałeczka, kroimy na części wielkości ok. 5 cm, a potem gotujemy w garnku z wodą i solą. Gotujemy je tak przez około 2 minuty do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy i układamy na talerzu i mamy klasyczne kopytka.
Przyszedł więc czas na przygotowanie sosu pomidorowego. Cebulę i czosnek drobno siekamy (oczywiście bez łupin). Rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy do niego cebulę. Podsmażamy do momentu zarumienienia i dodajemy czosnek.
Następnie dodajemy pomidory z puszki i gotujemy do momentu odparowania nadmiaru płynu. Na koniec koniec wrzucamy wszystkie przyprawy i mieszamy.
Całość przerzucamy potem do formy (koniecznie wysmarować ją oliwą z oliwek). Na dno dajemy przygotowane wcześniej kopytka, a następnie polewany je sosem pomidorowym. Na wierch sypiemy starty parmezan i posiekaną mozzarellę.
Przygotowane danie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie mamy gotowe kopytka zapiekane w sosie pomidorowym.