Te kebaby skradły serca mieszkańców województwa śląskiego
Kebab to jedno z najpopularniejszych dań typu fast-food. Pochodząca z Turcji potrawa, od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem Polaków. W województwie śląskim można odnieść wrażenie, że punktów oferujących kebaby jest tylko więcej i więcej. Można powiedzieć, że to już danie narodowe. Z jednej strony to zaskakuje, bo wydaje się że ten rynek jest już mocno nasycony. Z drugiej każdy kolejny pokazuje, że rynek nadal nie jest przesycony.
W czym tkwi sukces tego dania? Na pewno nie w w oryginalnej, tureckiej recepturze, bo ta znacząco różni się od tego, co serwowane jest w niemal całej Europie. Jedyne, co polskie kebaby mają z nimi wspólnego, to... nazwę. Oryginalne tureckie "Kebapy" robi się albo z baraniny, albo z kurczaka, przy czym mięso nie może być przemielone. Jego skrawki nadziewane są na specjalny, pionowy rożen, a potem skrojone podpieczone kawałki podaje się w tureckim chlebie, czyli pitach, i podaje z sosem jogurtowym.
Najlepsze kebaby na śląsku. TOP kebabów wybrany przez mieszkańców
W Polsce, jak i w wielu innych zakątkach Europy, receptura na kebaba jest jednak inna. Dzięki temu jednak możemy przebierać w nich do woli i szukać tych, które odznaczają się fajnym składem, dobrym mięsem, smacznymi dodatkami i sposobem podania. Na Śląsku znalezienie dobrego, albo bardzo dobrego kebaba oznaczałoby jednak spróbowanie tego dania z naprawdę wielu barów, food-trucków czy lokali. Trzeba przyznać, że tego żaden żołądek na dłuższą metę mógłby nie znieść tym bardziej, że w większych miastach barów serwujących kebaby jest od kilkunastu do kilkudziesięciu. Dlatego, żeby spróbować choć wskazać te najbardziej interesujące, zapytaliśmy naszych czytelników o to, jaki jest najlepszy kebab na Śląsku. Propozycji padło naprawdę wiele z kilkunastu lat. Poniżej prezentujemy ranking złożony z tych kebabów, który nazwy padały najczęściej.